Suomeksi | PÃ¥ svenska | In English | Palaute | Hallinta



Koulutusvastaava


Ilman harrastajia bridgellä ei ole tulevaisuutta

Ilman harrastajia bridgellä ei ole tulevaisuutta
- Bridgeliitto tarjoaa tukea koulutustoimintaan

Lajimme on mukava, mutta varsin työläs oppia. Aloituskynnys moniin muihin lajeihin nähden on kohtuullisen korkea; Kuinka moni käy monikymmentuntisen kurssin uutta harrastusta aloittaessaan? Toinen lajimme voittokulkua hidastava tekijä lienee yhä vieläkin jonkinlainen vanhakantaisuus tai paremminkin sisäänpäin lämpiävyys. Bridgekerhot ovat ainakin henkisellä tasolla paikkoja, joihin ei ole kovin helppoa bridgepiirien ulkopuolelta saapua. Tarvitaan siis systemaattista koulutustoimintaa, jolla uusia ihmisiä tutustutetaan lajiin ja bridgenpelaajiin.

Systemaattinen ja säännöllinen koulutustoiminta on lajin vaikeuden lisäksi bridgelle lajina monesta muustakin syystä elinehto.
1. Perinteisten, tavallisella pakalla pelattavien korttipelien suosio ja tunnettavuus on vähentynyt. Tavallisen korttipakan ja peruskorttipelien tuntemus ei enää ole itsestäänselvyys, kun kaikissa perheissä ei pelata korttia kuten ennen.
2. Vaihtoehtoisia harrastuksia ja pelejä on tarjolla paljon.
3. Bridgen tunnettavuus lajina on heikentynyt siitä mitä se on ollut.
Kun tunnettavuus heikkenee, heikkenee myös houkuttelevuus.
4. Bridgekurssi vaatii osallistujalta aikaa ja ajan sijoittaminen on investointi.
Joka vuosi siihen ei ole varaa, mutta silloin kun aikaa, olisi hyvä, että bridgekurssi olisi tarjolla.
5. Koulutus ei voi enää tarkoittaa samaa kuin peruskurssi. Ihmiset olettavat voivansa syventää harrastustaan ohjatusti ja jäsentyneesti alun jälkeen.
6. Myös tällä hetkellä pelaavat toivovat uusia kasvoja harrastuksen pariin.
Onhan kyseessä sosiaalinen peli, jota uudet ihmiset piristävät.
7. Bridgen harrastajamäärä on laskussa. 21.4.2016 mestaripisteluetteloon oli kirjattu 1494 jäsentä kun 30.3.2017 mestaripisteluetteloon oli kirjattu enää 1412 jäsentä. Laskua oli 82 jäsentä tai 5,5 %.

Suomen Bridgeliitossa koulutustoiminnasta ja uusien pelaajien rekrytoinnista vastaavat pääosin paikalliset bridgekerhot. Bridgeliitossa pyritään kuitenkin jatkossa entistä paremmin tukemaan tätä kerhojen tekemää työtä. Tänä vuonna käyttöön otettavan koulutustukijärjestelmän tavoitteena on edistää liiton jäsenkerhojen pitkäjänteistä koulutustoimintaa. Koulutustukijärjestelmällä pyritään mahdollistamaan jäsenkerhoille peruskurssien järjestäminen. Koulutus nähdään tukijärjestelmässä tavoitteellisena toimintana, jonka tuloksena syntyy uusia pelaajia. Se, käyttääkö kerho saamansa avustuksen materiaaliin, tilavuokriin, mainontaan, palkkioihin vai jatkokurssin kuluihin on kerhon oma asia, kunhan kurssitoiminta tuottaa uusia jäseniä kerholle, ja sitä kautta liitolle. Koulutustukijärjestelmässä mitataan myös varsin karkeasti koulutuksen tuloksellisuutta. Lisätietoja liiton koulutustuesta ja hakuohjeet löydät sivulta www.bridge.fi.

Kerhojen mahdollisuuksia kurssitoiminnan järjestämiseksi pyritään parantamaan myös tuottamalla ja kehittämällä koulutusmateriaaleja ja -malleja. Tarve materiaalin kehittämiseen ja uusimiseen nousi esille mm. koulutuskyselyssä. Sekä perus- että jatkokurssin materiaaleja on kaivattu. Valmiilla ja toimivilla materiaaleilla hieman kokemattomampikin bridgenpelaaja pystyy peruskurssin vetämään.
Materiaalia tarvitaan myös erimittaisiin ja -muotoisiin kursseihin. Ei ole nykypäivää olettaa, että kaikki ihmiset istuisivat 20 tuntia luennolla oppiakseen korttipelin, vaikka tästä hyötyä olisikin. Alkuun täytyy päästä nopeasti.

Kun kurssi kerran on päätetty toteuttaa, pitää sitä myös mainostaa. Mainonnassa kannattaa hyödyntää kerhon omien kanavien lisäksi paikallisia yhteistyöverkostoja, puskaradiota sekä liiton koti- ja Facebook sivuja. Liiton sivujen käyttö on maksutonta ja ne tavoittavat suuren joukon bridgestä kiinnostuneita ja bridgen kanssa toimivia ihmisiä. Koulutuskyselyssä lähes kaikki mainitsivat haastavimmaksi juuri kurssilaisten saamisen. Kun kerran kurssille on suurella työllä saatu osallistujia, heistä kannattaa pitää kiinni. Kurssin jälkihoitoon; harjoituspeleihin ja kurssilaisten ohjattuun peluutukseen kannattaa sitouttaa mahdollisimman moni. Näin pelaajat tulevat tutuksi ja kynnys kerhopeleihin osallistumiseen madaltuu entisestään.

Lähdetään yhdessä kehittämään koulutustoimintaa ja turvaamaan lajimme tulevaisuutta!

- Veijo Nikkanen -

Bridgeliitto tuki kerhojen koulutustoiminnalle lyhyesti
1. Koulutustukijärjestelmä
2. Materiaalin tuotanto
3. Tiedotusapu liiton viestimissä.

Tämä artikkeli on julkaistu Bridge-lehdessä 2/2017.

Kerhon/piirin etusivulle

Näytä kaikki toimikunnat | palaa etusivulle