Suomeksi | På svenska | In English | Palaute | HallintaUutiset


Oletko sinä joukkuepelaaja?

SM-joukkuekilpailu lähestyy. Hyvälle joukkuepelaajalle löytyy aina paikka jostain joukkueesta. Piireihin on jo alkanut ilmoittautua porukkaa. (2015-01-23 11:34:32)

.


SM-joukkiksen lähestymisen huomaa joka vuosi. Oma puhelimeni alkaa soida. Missä voi pelata? Kuka voi pelata? Miten nuo voivat pelata tuolla? Ketkä pelaavat sen ja sen kanssa? Onko tuo pelaaja jäsen?

Tämän vuoden erikoisuutena on jo ihmetelty mm. sitä, että Lifemaster Lasse Utterista on moneksi; kun hän pelaa kahdessa piirissä samaan aikaan (ei muuten pelaa, on nimettynä toisessa ja pelaa pelkästä oman piirinsä mestaruudesta). Ja ihmetelty on sitäkin, että Hämeen piiriin olisi tulossa porukkaa kaikilta kolkilta maata, vaikkei kukaan joukkueen jäsenistä ole Hämeen piirin kerhojen jäsen. Sääntöjä täytyy taas tiirata suurennuslasin kanssa. Ja niin pitääkin.

Kyseessä on vuoden arvostetuin bridgetapahtuma Suomessa. On syytäkin, että kaikki menee ”by the book”. Onneksi vuoden 2014 syyskokous sai uudet kilpailumääräykset hyväksyttyä, joten siltä osin asiat ovat kunnossa. Seuraavana tavoitteena onkin saada kaikki piirit yhtä tupaten täyteen porukkaa kuin Hämeen piirissä on viimevuosina ollut.

Hämeen piirin aktiivinen pelaaja Veijo Nikkanen on jo ilmoittanut joukkueensa mukaan. Mietiskelimme yhdessä miksi Hämeessä on niin kiva pelata piirin mestaruudesta. ”Täällä pelaaminen on keskimäärin mukavaa!” Veijo on oikeassa. Hämeessä kaikki pelaavat, eivät vain huiput, eivät vain heikot, vaan kaikki. Kerhot tukevat pelaajiensa osallistumista SM-kilpailuihin. Sekin tietysti vaikuttaa. Kun mukana on paljon kaiken tasoista porukkaa, on kaikilla mielenkiintoa osallistua. Kilpailullisesti voi asettaa omalle joukkueelleen sopivat tavoitteet. Heikoimmilla se saattaa joskus tarkoittaa, että tavoitellaan esimerkiksi 7-pisteen keskiarvoa/ ottelu. Tuntuu mahtavalta saavuttaa tavoite, vaikka tuloslistalla ei kärkisijoja kolkuttelekaan.

Tätä on urheilu. Jokainen asettaa omat, omaan tasoonsa sopivat, tavoitteet ja lähtee innolla niitä tavoittelemaan. Hämeen piirin suuri (alueen pelaajamäärään nähden) pelaajamäärä helpottaa myös piiristä jatkoon pääsemisen mahdollisuuksia. Kun pelaajia on paljon, on jatkopaikkojakin paljon. Kaikki pelaajat tietävät tämän Hämeessä ja ovat siten iloisia kaikista osallistuvista joukkueista, tasoon, ikään tai sukupuoleen katsomatta. Ja kaikki ovat tervetulleita, erityisesti uudet tyypit.

Kiitos hyvästä kisasta kuuluu myös Hämeen piirin piirivalvojalle. Pasi Suominen toimii kilpailussa aina ystävällisenä, rentona ja mukavana kilpailunjohtajana. Silti määräyksiä ja lakia noudatetaan.

Veijo on ilmoittautunut kilpailuun nelihenkisellä joukkueella, jonka tavoite on päästä vähintään semifinaaleihin. Mikäli Hämeen piirin pelaajat jälleen kunnostautuvat ja osallistuvat sankoin joukoin Valkeakoskella pelattavaan piirinmestaruuskilpailuun, pitäisi Veijon joukkueella olla hyvät mahdollisuudet päästä tavoitteeseensa.

Tämä osallistumisen perinne on hyväksi myös alueen bridgen kehitykselle. Pelaajat saavat kokemusta ja innostuvat harjoittelemaan kun vastus on kerhotasoa hieman kovempi. Perinne osallistumisesta myös kasvaa uusiin pelaajiin. Seuraavankin pelaajasukupolven on helppo osallistua kun kuilu edelliseen ei ole kovin valtava.

Kaikissa piireissä pitäisi siis avosylin toivottaa uudet joukkueet pelaamaan. Mitäpä jos kerhosi tukisi esimerkiksi ensikertalaisten osallistumista, vaikkei kaikkia voi tukeakaan? Olisiko mahdollista, että kerhon joukkuemestaruuden palkintona olisi osallistumisoikeus kerhon nimellä piirin mestaruuskilpailuun kerhon kustantamana? Uusien kilpapelaajien kannustaminen ja tukeminen on lajimme jatkuvuuden tukemista.

Niin. Ja tietysti me kokeneemmat pelaajat, meidän pitäisi muistaa se, että olimme itsekin joskus ensimmäistä kertaa pelaamassa. Mukavaa oli. Ja erityisesti silloin kun kokeneemmat kannustivat, eivätkä ylimielisesti korostaneet omaa osaamistaan. Vai mitä? Ja voihan sitä vaikka piirinmestaruuskilpailuissa tutustua uusiin ihmisiinkin. Ehkä pelipöydästä löytyy uusi rakkaus? Kuka tietää, kun pelaa mieli avoinna!

...
Piirien mestaruudet ratkotaan 7.2.2015. Ilmoittautukaa sankoin joukoin mukaan piirienne mestaruuskilpailuihin. Asettakaa joukkueellenne sopivat tavoitteet ja lähtekää tekemään omaa suoritusta! Kaikki pelaajat ovat tervetulleita!

SM-joukkuekilpailun tiedotteen löydät täältä.

Itse pelaan Helsingin piiristä ja jo nyt jännittää.

Niinpä toivotan ystäväni ja SM-piirikilpailuvastustajani Raija Tuomen sanoin kaikkille joukkueille: Peli-iloa!

Hulda Ahonen

Näytä kaikki uutiset | palaa etusivulle