Nyheter
Bridgeä Young Chelsea Bridge Clubilla
Matkakertomus: Mauri Saastamoinen (2016-03-31 14:45:29)
Young Chelsea Bridge Club, joka on perustettu vuonna 1968, on paikallinen bridgekerho Lontoossa. Se sijaitsee nykyisin omissa tiloissaan osoitteessa 54 Goldhawk Road, Shepherd’s Bush, LONDON W12 8HA. Minulla oli mahdollisuus vierailla kerholla helmikuun lopulla. Vain muutaman metroaseman päässä Paddingtonin asemalta. ”Take aTube”, minulle sanottiin. Okei, ei metro, eikä subway, vaan the Tube. Noin sitä lontoota sitten puhutaan. Ja sukulaiset evästivät vielä ennen lähtöä: ”Ja se on Great Britain, ei Little Britain.”
Se Britanniasta. Mutta miten heidän bridgen peluunsa? Heillä on Tower Bridge Lontoossa ja niin edelleen, joo joo, mutta miten se meidän tuntema oikea bridge? Onko bridge Britanniassa hyvää vai huonoa? Pärjääkö siellä savolaiset? Tuosta halusin ottaa selvää.
Olin ottanut aiemmin sähköpostitse yhteyttä kerhon manageriin Nick Sanqvistiin. Hän on ammattipelaaja, joka edusti kotimaataan Ruotsia junioripelaajana samoihin aikoihin kun itse pelasin Suomen juniorimaajoukkueessa. Mutta siitä(kin) on jo yli kaksikymmentä vuotta aikaa – niin se aika rientää.
Nick oli järjestänyt minulle partnerin. Mukavan italialaisen herrasmiehen, joka osasi pelata. Meillä oli aikaa keskustella systeemistä ja nauttia voileipä ja olut kerhon baarissa ennen pelien alkua. Vuorossa oli IMP-kisa, joten täyspelien tarjoaminen saattaisi olla ratkaisevaa. Tai ehkä oli sopiva aika hyville puolustuksille? Saisimme pian nähdä.
Yhdeksän kierrosta, kolme jakoa per kierros.
Ensimmäinen kierros. Ei mitään erikoista. Toisessa jaossa pelaan 3NT:ia korteilla
S: 43
H: AKQ10
D: 1076532
C: 7
vastaan
S: KQJ86
H: 632
D. K
C: AKQJ
Helppo jako, mutta ristilähdön jälkeen on pelattava kaksi kierrosta herttaa ennen padan pelaamista. Kun herttanikkari tippuu toisella herttakierroksella, eivätkä ruudut istu liian huonosti, saan pelin kotiin.
Toinen kierros. Vastustajamme tarjoavat ja pelaavat kotiin täyspelin vaarattomassa, mutta missaavat vaaratäyspelin.
Kolmas kierros. Vastustajillamme on mahdollisuus tarjota ja pelata kotiin isoslammi ruudussa, mutta he missaavat isoslammin ja tarjoavat ainoastaan pikkuslammin. Onko isoslammi niin vaikeaa löytää? Jakajalla on:
S: 62
H: AKQ8
D: A108642
C: 10
ja vastaajalla
S: AKJ87
H: 2
D: KQ7
C: A983
Luonnollisessa tarjoussysteemissä vastaajan saattaa olla hankalaa jatkaa tarjoussarjan 1D–1S, 2D–? Jälkeen. Avaajalla on pokeritermein ”nutsit” tähän tarjoussarjaan ja tehtävä osoittautuikin liian vaikeaksi yhtä pöytää lukuunottamatta. Tuossa pöydässä tarjoussarja meni 1D–1S, 2D–3H, jossa 3H oli Splinter. Muut kuolevaiset, joilla ei ollut käytettävissään vastaavaa työkalua, eivät päässeet isoslammiin saakka. Tämä olisi helpompi tarjota jos pelaisi vahvaa ristiä.
Neljäs kierros. Partnerini balansoi rohkeasti tarjoussarjassa pass – (pass) – pass – (1NT), pass – (pass) – 2S näyttäen 5 kortin padan ja 4+ korttia toisessa alavärissä. Vastustajat alkavat kahdentamisen, mutta minulla on maksimiyhteensopivuus ja ruutufitti ja kortit istuvat meille mukavasti, joten lopulta saamme merkitä 3DX tasan kotiin. Vastustajien olisi pitänyt tarjota 3H, mutta se ei ollut selvää tarjoussarjan aikana. Tämän kierroksen jälkeen johdamme kisaa.
Viides kierros. Vastustajamme tarjoavat kaksi tiukkaa täyspeliä: vaarattomassa tarjottu 3NT menee kotiin mutta vaaravyöhykkeessä tarjottu 4S menee hyvän puolustuksen jälkeen lopulta kolmeen pietiin.
Kuudes kierros. Partneri ei anna vastustajien pelata 2D:ua, ja puskee heidät pietitasolle: 3D -1. Pysähdymme 2H:aan 24 arvopisteellä, mikä on siinä jaossa oikein.
Seitsemäs kierros. Löydän tappolähdön vastustajien 3NT:ia vastaan. Vastustajilla oli parempikin peli tarjolla, mutta he eivät tällä kertaa löytäneet sitä. Näyttää siltä että voitamme tänään.
Kahdeksas kierros. Mitään erikoista ei tällä kierroksella tapahdu.
Yhdeksäs ja viimeinen kierros. 3S:ssa on seifty-play, joka tällä kertaa auttaa. Sitten, viimeisessä jaossa Garbage-Stayman sarjan jälkeen annan vastustajien pelata 2S kahdentamatta, vaikka olisi pitänyt kahdentaa. Tämä ei estä kisan voittoamme. Mille grazie, Albert!
Mukavia ihmisiä ja mukava ilmapiiri. Jälkipelit käydään kerhon baarissa, ja minusta tuntui siltä, että kaikki (ainakin baarissa olijat) olivat lopulta voittajia.
Britanniassa näyttäisi olevan samankaltaisia ongelmia kuin Suomessa: pelaajien määrä laskee ja pelaajien keski-ikä nousee – trendi joka on jatkunut jo muutamia vuosikymmeniä. Toisaalta, monet uudet ideat ja innovaatiot ovat parantaneet peliviihtyvyyttä bridgekerhoilla. Sama kehitys on nähtävissä myös Suomessa: ei tupakointia pelisalissa, ei niin paljon juomista pelaamisen aikana ja, ainakin itselleni tärkeimpänä muutoksena, live-tulokset ovat nähtävillä pelien aikana ja lopputulokset saatavilla heti, kun kilpailun viimeinen jako on pelattu.
No pärjääkö savolainen Britanniassa? Se vähän riippuu. Esimerkiksi hotellimme vieressä oli bridgekerho, mutta koska ymmärsin jopa ilman vaimon neuvoja, että lompakkoni sisällä ei ollut riittävästi täytettä paikkaamaan mahdollisia rahallisia menetyksiä robberibridgessä, jota kyseisessä kerhossa pelattiin, päätin suunnistaa rauhallisimmille vesille ja pelata kerhoillan 11 punnan maksua vastaan.
Jos harkitset matkaa Lontooseen, ota selvää eri bridgekerhoista ja etsi omalle taitotasollesi ja lompakollesi sopiva kerho. Jos haluat vierailla Young Chelsea Bridge Clubilla, ja haluat lisää tietoja kerhosta, voit ottaa yhteyttä sähköpostitse osoitteeseen youngchelsea(ÄT)btconnect.com niin saat vastauksia kysymyksiisi.
Mauri Saastamoinen
-H.A.-