Suomeksi | På svenska | In English | Palaute | HallintaUutiset


Italian ASD Angelini Roma voitti European Champions' Cupin

Kahdeksannessa Euroopan mestareiden cupissa finaaliottelussa Italian ASD Angelini Roma voitti Saksan BC Bamberger Reiterin impein 137 - 58. Pronssin vei Ruotsin BK S:t Erik ennen Tanskan joukkuetta. (2009-10-23 01:41:06)

European Champions' Cupiin on osallistumisoikeus edellisen vuoden EM-kisojen kymmenellä parhaalla maalla. Näistä maista mukaan pääsee maan hallitseva kansallinen mestarijoukkue. Lisäksi isäntämaa saa mukaan yhden lisäjoukkueen, ja myös hallitsevilla Champions' Cup -mestareilla on pääsy kisaan. Näin joukkueiden määrä cupissa on kaksitoista.

Tänä vuonna kisa pelattiin Pariisissa. Kahdella joukkueella kilpailussa pelasivat isäntämaa Ranska sekä Italia, jonka Angelini-joukkue oli hallitseva mestari. Muut osallistujamaat olivat Bulgaria, Hollanti, Islanti, Norja, Ruotsi, Saksa, Tanska ja Venäjä.

Joukkueet oli jaettu kahteen ryhmään, joissa osallistujat pelasivat 20 jaon ottelujen sarjan. Kummankin ryhmän kaksi parasta pääsi A-välieriin. A-ryhmästä mestaruutta tavoittelemaan selvisivät Italian Angelini sekä Ruotsin BK S:t Erik ja B-ryhmästä Saksan Bamberger sekä Tanskan mestarit. Italian toinen joukkue, Associato Allegra Torino (Bocchi, De Falco, Duboin, Ferraro, Madala, Sementa), jäi niukasti B-ryhmän kolmanneksi.

A-välierissä erot olivat selvät: Italia keräsi semifinaalin 48 jaosta 152 imppiä Ruotsin 105:ttä vastaan ja Saksan joukkue 177 IMP:tä Ruotsin 115:ttä vastaan. Finaalissa kohtasivat siis Saksan BC Bamberger Reiter (Elinescu, Gromöller, Häusler, Piekarek, Smirnov, Wladow) ja Italian ASD Angelini Roma (Angelini, Fantoni, Giubilo, Lauria, Nunes, Versace, Bove (NPC)).

Finaalissa pelattiin myös 48 jakoa neljässä sessiossa. Ensimmäinen sessio alkoi Saksan niukassa johdossa: 27 - 21. Ottelun muut istunnot sujuivat kuitenkin täysin italialaisten hallinnassa. Toisen he voittivat 20 - 51 ja kolmannen 8 - 31. Ennen viimeistä sessiota tilanne oli 55 - 103. Italialaiset olivat jo niin varmoja voitostaan, että päästivät Lorenzo Laurian huilaamaan Francesco Angelinin pelatessa Alfredo Versacen parina. Viimeisen koitoksen Italia voitti 3 - 34 ja koko ottelun 58 - 137. Pronssiottelussa kohtasivat naapurimme Ruotsi ja Tanska. 36 jaon ottelussa parempi oli Ruotsi impein 83 - 68. Seuraavat jaot ovat finaalin kolmannesta sessiosta:

Jaossa kaksi jotkut BBO-kommentaattoreista olivat pettyneitä italialaisten missatessa isoslammin:

2     Piekarek
W ♠J843
NS ♥9542
♦QJT32

Versace Lauria Lauria Versace
♠T75 ♠A 2NT 4♥
♥8 ♥AK73 4♠ 5NT
♦94 ♦A875 6♣
♣AJ85432 ♣KQT7
Smirnov
♠KQ962
♥QJT6
♦K6
♣96.

Laurialla oli sama ongelma kuin tavallisilla kuolevaisillakin vahvan marmic-käden kanssa. Hänen ratkaisunsa oli avata luonnollisella 2NT:lla. Versacen 4♥ kertoi ristejä ja Laurian 4♠ hyvän tuen. 5NT:n merkityksestä ei ole tarkkaa tietoa. Mahdollisesti se oli siirto kuuteen ristiin, jotta slammi saataisiin vahvan käden pelaamaksi.

Koska idällä oli pataässä singelinä ja toisaalta lännellä juuri kolme pataa ja kaksi ruutua (eikä toisinpäin), oli slammissa helppo ylitikki. Isoslammia ei kuitenkaan ole helppo tarjota. Toisessa pöydässä tarjottiin näin:
Wladow Nunes Elinescu Fantoni 
1♣ 1♦ dbl 3♦
pas 3♥ 4♣ pas
5♣.

Italialaiset olivat saksalaisten vahvan ristin sarjassa mukana häiritsemässä Nunesin mainostaessa ylävärejä. Niinpä saksalaiset tyytyivät täyspeliin ja Angelini vei tästäkin jaosta 13 IMP:tä.


Viimeisessä jaossa oli pelinvientiongelma. Itä avasi kolmannesta kädestä 1NT (15-17), etelä kertoi keinotekoisesti molemmat ylävärit, länsi tarjosi luonnollisen ei-vaatimuksen 3♣ ja lopulta pohjoinen päätyi pelaamaan herttatäyspeliä näillä korteilla:
♠T82
♥Q832
♦T52
♣AJ6

♠AKQ6
♥KT7654
♦4
♣T8.

Itä lähti ruutuässällä ja jatkoi sitten ristirouvan. Miten pelaisit?

Tällainen tilanne oli saksan Josef Piekarekilla. Hän laistoi tikin. Koska Lauria vaihtoi takaisin ruutuun, ei mahdollista ongelmaa syntynyt. Piekarek saattoi varastaa ja pelata valttia rouvalle. Kun länsi renotti, oli ristiässä vielä yhteytenä käteen leikkaamaan idän valttikymppi.

Koko jako oli tällainen:
12    ♠T82
W ♥Q832
NS ♦T52
♣AJ6
♠J543 ♠97
♥ ♥AJ9
♦Q76 ♦AKJ983
♣K95432 ♣Q7
♠AKQ6
♥KT7654
♦4
♣T8.

Jos pohjoinen voittaisi ristiässän heti tai itä jatkaisi toisen ristin, olisi herttakymppiä maskattava heti. Muutenhan pohjoisella ei ristiässän jälkeen ole yhteyskorttia käteensä, ja itä saisi joko varkauden tai muutoin herttasotamiehellään tikin. Koska itä avasi 1NT ja hänellä luultavasti on vain 2 korttia ristiä (länsihän kertoi pitkän ristin), on valtin 3-0 jakautuma hyvin todennäköinen. Yleensä ei sangiavaajalla ole kahta dubbeltonia, vaikka juuri tässä jaossa länsi olikin avannut hieman oppikirjasta poikkeavalla kädellä 1NT. Jaossa pitää siis olla tarkkana ja leikata valtissa heti kun ristiässä on käytetty.

Toisessa pöydässä Saksan Wladow avasi heidän erikoisen systeeminsä mukaisen 2♦, joka kertoo aina jonkinlaisen vahvan käden. Tällä kertaa hän oli aikeissa kertoa pelivahvan ruutukäden. Myös täällä NS päätyi neljään herttaan, nyt pitkästä valtista pelattuna. Länsi oli tässäkin pöydässä kertonut ristiväristään ja lopulta kahdensi 4♥ lähtien ristiä partnerinsa rouvalle. Itä otti ruutuässän ja jatkoi miettimisen jälkeen ristin. Nyt Claudio Nunesilla oli ratkaisun paikka. Voitettuaan ristiässällä tikin hän hyvin nopeasti pelasi herttaa kympille ja pelin kotiin. Tietysti hänellä oli ollut idän miettimisen aikana mahdollisuus itsekin miettiä tilannetta ennakolta.

Italian voitto tuli siis bridgellisesti ylivoimaiseen tapaan, mutta pieniä ongelmiakin heillä oli: Claudio Nunes sai tikun sormeensa siirtäessään puista kelkkaa screenin eli pöydän näköesteen ali. Lääkintähenkilö poisti tikun ja Nunes saattoi jatkaa voittoisaa peliään.

Linkki: Champions' Cup

Näytä kaikki uutiset | palaa etusivulle