Suomeksi | PÃ¥ svenska | In English | Palaute | Hallinta



Uutiset


Pakinoita bridgestä – laki ja etiketti

Henkilöhahmot ja tilanteet ovat täysin sepitteellisiä. (2016-09-30 12:29:02)

Osa 1
30.9.2016

Mitä sitä taas tulikaan tarjottua!?

Siinä istun, tuijottelen ajatuksissani pelipaikan kattolamppua. Vähän väsyttää ja tuntuu rentouttavalta olla pelaamassa. Kahvi on hyvää, vähän liikaa Hermesetasta, kun kuppi on niin pieni. Odottelen vastustajan tarjousta. Avasin ihan ok korteilla kaksi pataa. Saisikohan tätä pelata?

Katson vasemmanpuoleista vastustajaa, joka on juuri nostamassa tarjousta pöydälle – ja huomaan sen:
Olenkin tarjonnut kaksi herttaa, vaikka piti tarjota kaksi pataa! KÄÄK!

Putoan sekunnin murto-osassa ajatuksistani tylyyn todellisuuteen. Olen tehnyt näppiksen ja VPV tarjoaa jo! Kauhukseni hän nostaa samalla hetkellä pöydälle kahden padan tarjouksen!

Mitä nyt?

Mitä tulee tehdä? Mitä laki sanoo? Voinko pelastaa itseni tästä suosta? Kuinka pitää menetellä? Mitkä ovat oikeuteni?
Huudan kilpailunjohtajan paikalle ja onnekseni tämä jähmettää partnerini. Itseasiassa, kuten niin usein, koko pöytä jäätyy hätääntyneeseen kysyvään hiljaisuuteen?

Mitä pahaa me muka olemme tehneet?

Kilpailunjohtaja saapuu paikalle ja pyydän häntä sivummalle selittääkseni (varmuuden vuoksi ilman, että muut saavat tietää), että minä olen tehnyt näppiksen. Kilpailunjohtaja huokaa pikaisesti ja katsoo minua säälien. Jeps jeps. Hän kysyy mitä on tapahtunut ja kerron, että minun oli tarkoitus avata heikolla kahdella padalla ja huomasin vpv:n tarjotessa, että pöydässä olikin kaksi herttaa. Kilpailunjohtaja vielä tarkistaa, etten ole muuttanut mieltäni tarjouksesta. - No en ole. Minulla on kuusi pataa ja singeli hertta. (Hieman jo alan hikeentyä moisesta tentistä… Olenhan nyt aika kokenut pelaaja ja oma virhe nolottaa…)

Palaamme pöytään ja kilpailunjohtaja katsoo tilanteen vielä pöydässä. Vasemmalla istuva vanhempi herra hieman protestoi kun kilpailunjohtaja käskee hänen ottaa pois kahden padan tarjouksensa ja kertoo, että minä saan korjata tarjoukseni. Mieleni tekisi nyt (tietoisena vpv:n tarjouksesta) vaihtaa avaukseni passiin (Onko mun aina pakko painaa näin oraksille!?), vaan valitettavasti se ei käy. Kilpailunjohtaja selitää minulle, että minun on korjattava tarjoukseni siihen mitä yritin ja en saa käyttää vastustajan kahdesta padasta saamaani informaatiota hyväkseni tarjotessa tai pelatessa (eikä saa partnerikaan).

Voihan P.

Vastustaja vasemmalla ei tunnu saavan tilanteesta kiinni. Kilpailunjohtaja selittää hänelle rauhalisesti mitä on tapahtunut ja että korjaus on lain mukainen (§25A). Hän selittää myös, että vastustajana hän ja hänen partnerinsa saavat käyttää mahdollisesti saamansa ylimääräistä informaation hyväkseen.

Voi voi. Olisi ollut parempi kun OLISIN KATSONUT MITÄ TARJOAN! Anteeksi. Pyydän kaikilta anteeksi hölmöilyäni ja savun hälvettyä kirjaan mateen nollan. Partnerin ilme on tyly. Sorry taas. Rapatessa roiskuu, vai miten se nyt meni.

Tämä lainkohta oli minulle (siis tämäkin) vieras. Luulin, ettei vpv:n tarjouksen jälkeen ole enää mitään tehtävissä.
Olin väärässä.

Ylläoleva tilanne meni kuten kuuluukin. Ihan yleisesti totean, että kilpailunjohtajan kutsuminen pöytään on yleensä aina hyvä idea, jos jotain hämärää on sattunut. Lisäksi vinkki: ÄLKÄÄ TEHKÖ ENÄÄ MITÄÄN, kun kilpailunjohtaja on kutsuttu. Odottakaa häntä. Nimenomaisessa tapauksessa nimittäin tilanne olisi muuttunut, jos partnerini olisi ehtinyt tarjota. Siihen olisivat loppuneet oikeudet tarjouksen korjaamiseen. Laki on tarkka!

Mistä moinen harhakuva? No tietysti siitä, että on toisenkinlainen tilanne, nimittäin riittämätön tarjous. Se ei ole sama asia kuin tahattomasti tehty tarjous. Jos siis tarjoan kolme herttaa kolmen padan päälle, kun piti tarjota neljä (oli syy mikä tahansa), en saa korjata tarjoustani mikäli vpv on ehtinyt tarjota. Tarjoamalla hän hyväksyy riittämättömän tarjouksen (§27A1). Tässäkin tapauksessa pitäisi paikalle aina kutsua kilpailunjohtaja. Myöskään siinä tapuksessa, että on riski siitä, että olisin muuttanut mieleni, ei tarjousta saa enää vaihtaa.

Nimitäin, vähän kuten Poliisi, niin kilpailunjohtajakin on ystävä!

TD on ystävä.




Lajimme on tuomarilaji ja pöytätuomiot eivät kuulu asiaan. Jos arvostat bridgeä, kutsut epäsäännöllisyyden tapahtuessa kilpailunjohtajan pöytään (joka saapuu ystävällisenä, selväsanaisena, asiantuntevana ja lakikirjan kera luoksenne ja selvittää tilanteen ystävälisesti, nopeasti ja tehokkaasti). On sitten kilpailunjohtajan ammattitaidosta kiinni, että kaikki menee kuten pitääkin.

Muistakaa, että kun vastustaja (vaikka minä) kutsuu kilpailunjohtajan paikalle, on kyseessä lajimme sääntö, ei henkilökohtainen loukkaus. Mikäli emme kutsuisi kilpailunjohtajaa, tekisimme VASTOIIN BRIDGEN SÄÄNTÖJÄ.

Ja jo etukäteen, pyydän anteeksi partnereiltani, niin fiktiivisiltä- kuin oikeiltakin:
Lisää toilailuja tulossa – ennemmin tai myöhemmin.

Hulda Ahonen- bridgenpelailija

Ylläoleva tilanne on täysin sepitteellinen ja siinä ei ole yhtäläisyyksiä reaalimaailmaan. Henkilöhahmot ovat keksittyjä. Mikäli löydät itsesi tarinoiden henkilöistä, olet harvinainen karrikatyyri.


TD on ystävä.

Näytä kaikki uutiset | palaa etusivulle