Uutiset
SM-viikolla pelaa myös Suomen menestynein bridgenpelaaja: Kauko Koistinen on voittanut 32 bridgen Suomen mestaruutta ja pelannut Bill Gatesia vastaan
(2017-06-30 12:21:14)

Kauko Koistinen
Mikä oli ensikosketuksesi bridgeen ja miten opit pelaamaan?
"Pelikortit ovat kiehtoneet minua jo pienestä pitäen. Vanhempani harrastavat molemmat bridgeä, ja pelasimme korttia kotona siitä lähtien kun oli viisivuotias. Kun olin kymmenen, kinusimme veljeni Kalervon kanssa isää opettamaan bridgeä. Isä ja äiti kiersivät autolla kilpailuissa pitkin Suomea, ja kuljimme veljeni kanssa mukana. Olimme aina kisoissa viimeisiä, mutta saimme jonkin lohdutuspalkinnon. Nuoria kannustettiin, ja omalta kohdaltani voin sanoa, että se kannatti. Ensimmäisen suuremman voiton saimme veljeni kanssa vuonna 1975. Voitimme B-tason suomenmestaruuskilpailut, joihin osallistuu pääasiassa aikuisia. Olin 14-vuotias.”
Miten sinusta tuli kilpapelaaja?
”Aloitettuani opiskelut Turun yliopistossa hakeuduin yhä useammin varsinaissuomalaisen osakunnan ’monttuun’, missä pelattiin ahkerasti kaikenlaisia rahapelejä, myös bridgeä. Vaikka bridge ei olekaan luonteeltaan uhkapeli, pelaaminen rahasta on tehokkain tie oppia pelaamaan hyvin. Virheistä joutuu maksamaan. Pärjäsinkin sen verran, että luentosalit saivat jäädä, enkä tehnyt muuta kuin pelasin aamusta iltaan. Vuonna 1982 tuli läpimurto: voitin veljeni kanssa sekä nuorten että aikuisten Suomen mestaruuden. Olen tähän mennessä voittanut yhteensä 11 Suomen mestaruutta parikilpailussa ja 21 joukkuekilpailussa. Viimeisimmän mestaruuteni voitin tänä vuonna, 56-vuotiaana. En tiedä montakaan muuta lajia, jossa pelaaja voi olla huipulla yhtä pitkään kuin bridgessä. Tässä lajissa pelaaja on parhaimmillaan verraten myöhään, 40–50-vuotiaana, kun kokemusta ja taitoa on kertynyt, ja aistit ovat vielä valppaana. Mutta aina löytyy poikkeuksia: moninkertainen maailmanmestari Benito Garrozzo pelaa huippupeliä vielä 90-vuotiaana.”
Bridgeä pelattaessa ei liikuta lainkaan. Onko se lainkaan urheilua?
”EM-kisoissa ja USA:n Nationals-kilpailuissa pelataan vajaa kaksi viikkoa putkeen noin 50 jakoa päivässä. Kisoissa ei pysty menestymään, ellei fyysinen kunto ole kohdallaan. Pitkät pelirupeamat vaativat jatkuvaa keskittymistä, mikä ei onnistu, jos fysiikka ei ole kunnossa.”

SM-joukkuekulta 2014 - Koistinen
Mikä sinua bridgessä viehättää?
”Bridgessä minua kiehtovat älylliset haasteet ja pelin looginen kauneus. Bridge on hyvin paljon verrattavissa shakkiin, jota itsekin pelasin paljon nuorempana. Bridge on kuitenkin ylivertainen yhdessä asiassa: kyse on sosiaalisesta pelistä. Bridgeä pelataan pareittain, ja pelaajien välinen kommunikaatio on pelissä olennaisessa osassa. Pelissä vaaditaan psykologista silmää suhteessa sekä omaan partneriin että vastustajiin. Lisäksi on oltava nöyryyttä: pelipöytään ei voi mennä asenteella, että minä tiedän kaiken. Jos partneri tekee virheen, siitä ei todellakaan kannata huomauttaa, koska silloin edessä on vain vaikeampia aikoja. Bridgepartnershipit kun ovat kuin avioliittoja. Ne voivat kestää kymmeniä vuosia, mutta myös 'eroja' tapahtuu. Ja niin kuin oikeassakin elämässä uusi kumppani tuo lisää jännitystä ja sähinää – mutta samalla myös paljon työtä, kun yritetään löytää yhteinen sävel pelipöydässä. Bridge ei ole helppo peli, mutta jokainen kyllä oppii sitä pelaamaan. Ja kun on oppinut, voi itse valita sen tason, jolla pelaa. Suurin osa päätyy rentoon ja sosiaaliseen kerhopeliin, mutta noin kymmenen prosenttia harrastajista haluaa pelata vaativaa kilpapeliä.”
Vertaat bridgeä shakkiin, mutta eivätkö kaikki korttipelit ole onnenpelejä?
”Kilpailubridgessä kortit ovat jaetut samalla tavalla eri pöydissä. Siis pelaajilla on kädessään samanlaiset kortit kuin muilla pelaajilla toisissa pöydissä. Ei ole merkitystä, onko sinulla hyvät vai huonot kortit. Ratkaisevaa on, miten pelaat korttisi verrattuna muihin pelaajiin. Yhdessä jaossa voi saada hyvän tuloksen, vaikka ei teorian mukaan pelaisikaan parhaalla mahdollisella tavalla. Pitkän päälle kuitenkin parhaat parit päätyvät väistämättä tuloslistan kärkipäähän.”
Pitääkö bridgen pelaajan olla matemaattisesti lahjakas?
”On harhaluulo, että bridgenpelaajan pitäisi osata hyvin matematiikkaa. Kyse on pikemminkin sommittelusta. Riittää, että osaa laskea kolmeentoista. Kerhotasolla yksinkertainen yhteen- ja vähennyslasku on riittävä taito. Huipputasolla on hyötyä, jos hallitsee jonkin verran todennäköisyyksiä.”
Minkälainen on tyypillinen bridgen harrastaja?
”Kerhotasolla keski-ikä on viidenkymmenen paremmalla puolella ja naisia on saman verran kuin miehiä. Huipputasolla keski-ikä on nuorempi ja laji miesvaltaisempi. Vielä 50 vuotta sitten bridgen harrastajat olivat pääsääntöisesti korkeammista yhteiskuntaluokista, mutta nykyään harrastajia on laidasta laitaan.”

Kauko ja Vesa PM2017
Mitkä ovat parhaat saavutuksesi?
”Urani makein voitto on Pohjoismaiden mestaruus vuonna 2007. Se on ainoa kerta,
kun Suomi on onnistunut voittamaan PM:n, sillä Pohjoismaissa bridgen taso on todella kova.
Islanti ja Norja ovat voittaneet maailmanmestaruuden, ja Ruotsilla on useita
MM-mitaleita. Myös Tanska on huippumaa. Sen lisäksi tietysti 32 Suomen mestaruutta sekä suurten parikilpailujen voitot Tel Avivissa 1995, Madeiralla 2007 ja Eilatissa 2014.”
Mitä muuta olet saanut bridgestä kuin mitaleita?
”Koko elämäni pyörii bridgen ympärillä. Bridge tuo minulle leivän pöytään. Olen yksityisyrittäjä, ja pyöritän bridgekerhoa, pidän kahvilaa Helsingin Bridgeareenalla, opetan peliä, toimin kilpailunjohtajana ja olen Bridgelehden päätoimittaja. Lähes kaikki ystäväni ovat bridgenpelaajia, ja olen löytänyt pelipöydästä sekä entisen että nykyisen vaimoni. Bridgepöydissä on syntynyt todella monta tosielämän pariskuntaa.
Kerhotasolla pelaajista puolet on naisia, ja kun pelissä kyse on sosiaalisesta tapahtumasta, rakkaussuhteita syntyy.”

Kauko ja Clas Nyberg SM pari voittajat 2017
Olet voittanut paljon mitaleita. Onko vielä jotain, jota tavoittelet?
”Olen nyt yli 50-vuotiaana alkanut pelaamaan parini Vesa Fagerlundin kanssa Yhdysvaltojen ammattilaisturnauksissa. Ammattilaisuus kiehtoo, koska se on se osa bridgeä, jota en ole vielä kokeillut. Jos olisin todella aikonut ammattimaiseksi pelaajaksi, olisi tämä askel pitänyt ottaa paljon aikaisemmin. Raha ei olekaan tärkein asia vaan rakkaus lajiin. Nyt tavoitteenani on nauttia pelistä, mielellään matkustellen ja toivottavasti hyvin tuloksin, mutta ilman voittamisen pakkoa. Eikä jokunen SM-voitto vielä olisi pahitteeksi.”
Mitä kilpailuja et unohda?

Kauko pelaamassa Clasin kanssa vastassa Erkkilä-Ahonen
”Ensimmäinen edustustehtäväni avoimessa luokassa vuonna 1982. Pelattiin harjoitusmaaottelua Tukholmassa Ruotsia vastaan. Jännitti mielettömästi! Kun kirjoitin tuloksia pöytäkirjaan, tein sen pöydän alapuolella, etteivät muut näkisi kuinka paljon käteni tärisivät. Toinen ikimuistoinen tapahtuma oli Windowsin perustajan Bill Gatesin kohtaaminen pelipöydässä Yhdysvalloissa. Kun juttelimme pelipöydässä ennen pelin alkua, hän osoittautui maailmanmieheksi. Small talk todellakin sujui. Gates kyseli, mistä olemme kotoisin ja olemmeko isä ja poika. Se on ollut Amerikoissa yleinen kysymys, sillä Vesa on minua 30 vuotta nuorempi. Mutta kun pelit alkoivat, Gates muuttui hyvin epävarmaksi. Hänen joukkueensa oli päässyt suuressa amerikkalaisturnauksessa tasoonsa nähden yllättävän pitkälle, ja ilmeisesti Gates mietti, että mitä hän siellä oikein teki. Gates on kokenut pelaaja mutta ei ymmärrettävistä syistä mikään huippu – aika kun ei riitä kaikkeen. Voitimme Gatesin joukkueen aivan pystyyn!”

Kauko ja Jouni Juuri-Oja yhdessä saavutettu mm. PM kulta
- Suomen Bridgeliitto ry –
Linkki: Vielä ehtii ilmoittautua mukaan SM-swiss-imps-kisaan!