Suomeksi | På svenska | In English | Palaute | HallintaUutiset


Salomaa - Viitasalo IMP-mestaruuteen

Tasaisessa kisassa jännitystä riittii loppuun saakka. (2010-02-14 22:21:12)

Tulevat voittajat viimeisellä kierroksella


Kolmannet avoimet Swiss IMPs SM-kilpailut järjestettiin viikonloppuna, 13. - 14.2. 2010. Ensimmäistä kertaa kisan historiassa pelipaikka oli Helsingissä, kun pelit sijoittuivat tuttuakin tutumalle Lauttasaaren Bridge-areenalle. Edelliset IMP-SM:t pelattiin Vääksyssä ja Lahdessa. Tällä kertaa mukana oli vain 28 paria viime vuoden 43:n sijaan. Poissa olivat muun muassa Koistinen - Nyberg sekä perinteisen pari-SM:n voittajapari Tiina ja Antti Elsinen. Ulkomailta pelaamassa olivat virolaiset Jüri Aava ja Mikk Mirme sekä Ivar Kalma ja Arvo Priimägi, joista tosin Arvo on jo pitkään asunut Suomessa.

Virolaiset aloittivat hyvin, mutta eivät lopulta yltäneet aivan kärkeen saakka. Ensimmäisen päivän eli yhdeksän kierroksen jälkeen kärjessä olivat Mika Salomaa - Pekka Viitasalo kuuden ottelupisteen erolla toisena olleisiin Martin Arleen ja Johan Lindeniin. Hallitsevat mestarit Lasse Utter - Ari Pöppönen olivat kolmantena pisteen edellisistä ja puolestaan heistä pisteen perässä olivat Timo Halttunen - Kari Noponen. Halttunen - Noponen kävivät kisan kärjessä jo ensimmäisen päivän aikana ja pitivät kärkipaikkaa myös kierrosten 11 ja 12 jälkeen.

Pronssia: Kari Mäkikangas - Esa Väliaho


Kilpailun kahden parhaan mitalin kohtalot ratkesivat kuitenkin kierroksella 13: Salomaa - Viitasalo saalisti täydet 25 ottelupistettä ja siirtyivät kärkeen, kun taas Koko kisan kärjen tuntumassa viihtyneet Kari Patana - Juho Granström nousivat 23 ottelupisteen voiton avulla kuudennelta sijalta toiseksi. Viimeinen kierros ei muuttanut kahden parhaan asetelmia, mutta pronssista käytiin tiukka taisto. Pisimmän korren lopulta vetivät Kari Mäkikangas - Esa Väliaho, jotka olivat vain pisteen edellä paria Arle - Linden. Heistä pisteen päähän jäivät Pia Nurmi - Petri Ukkonen sekä Alpo Järvinen - Juuso Leikola. Onnittelut mitalisteille!

Lauantain jaossa 28 huolellinen pelinvienti olisi palkittu:

28    ♠ 10753         Sitoumus: 5♠ South. E-W on tarjonnut ristiä.
NS ♥ AQ1062
West ♦ AQ5
♣ 4
♠ A ♠ 62
♥ K9854 ♥ 7
♦ 763 ♦ K1084
♣ 8763 ♣ KQJ952
♠ KQJ984
♥ J3
♦ J92
♣ A10.


Hopeaa: Kari Patana - Juho Granström


Esimerkiksi jutun toimittajan pelaamaa viittä pataa vastaan länsi aloitti pienellä hertalla, joka kiersi sotamiehelle. Tämän jälkeen pelasin nopeasti valtin. Länsi otti ja antoi herttavarkauden ja yhtä nopeasti kuin olin jaon pelannut huomasin, mikä meni vikaan. Koska hertta ei kasvanutkaan eikä maski käy, jäi loppuun vielä pietittävä ♦-menevä. Mikä siis meni pieleen?

Vaikkei toistaiseksi mitään erityistä syytä eliminaatiolle olekaan, ei ole haittaa pelata ristiässää ja varastaa toista ristiä pöytään, jolloin väri tulee eliminoitua. Kun tämän jälkeen pelaa valtin, pääsee länsi kyllä kiinni ja voi samaan tapaan antaa varkauden - mutta varkauden jälkeen ei idällä olekaan kuin alavärikortteja jäljellä. Niinpä hänen onkin pakko lahjoittaa varkaustikki takaisin pelaamalla joko ruutua pöydän haarukkaan tai pelata ristiä kaksoisrenonssiin, jolloin kädestä voidaan sakata ruutu pois ja varastaa tikki pöytään.

Kauko Koistisen kommentti pelinviennistä: "viisitoista sekuntia" [jotka olisi pitänyt käyttää ennen pelinvientiä].

Voittajapari oli toinen kahdesta parista, jotka tarjosivat slammin jaossa 74:


♥AJ74
♦AJ963
♣10932
♠ Q1096543 ♠ 872
♥ 53 ♥ KQ10982
♦ K ♦ Q8
♣ Q86 ♣ 75
♠ AKJ
♥ 6
♦ 107542
♣ AKJ4.


Kultaa: Mika Salomaa - Pekka Viitasalo


Aika monesti itä oli avannut 2♥, etelä kahdentanut ja pohjoinen jättänyt kahdennuksen sisään tuloksena 1-2 pietiä. Myös 5♦ oli usein tarjottu. Voittajaparia vastaan itä avasi 2♦-Multilla, joka lupasi joko heikon kakkosen kummassa tahansa ylävärissä tai vahvan tasaisen käden. Viitasalo kahdensi ja länsi tarjosi 2♥, joka pyysi partneria passaamaan hertalla tai tarjoamaan 2♠ tai 2NT muilla vaihtoehdoilla. Salomaa kahdensi tämän rankaisuna mutta partneri tarjosi kuitankin 3♦, minkä jälkeen pari varsin onnekkaasti päätyi slammiin asti.

Idän herttalähdön jälkeen pelissä oli vielä pelinvientiongelma: Jos lännellä on kaikki kolme valttia, pitäisi tulla käteen ja pelata sitten ruutu maskaten ysillä, jos länsi pelaa kasin. Mutta jos idällä onkin iso singeli ruudussa ja seitsemän kortin hertta, menee peli näin pelaten pietiin: itä voittaa tikin valttikuvallaan ja pelaa hertan, jonka länsi voi varastaa käden valtin yli. Viitasalo päättikin ottaa valttiässän toivoen, että valtti on 2-1. Tällä kertaa peli tosin olisi mennyt joka tapauksessa kotiin. Taidon lisäksi SM-kisan voittaminen vaatii myös hieman tuuria.

Linkki: Kisojen tulossivu

Näytä kaikki uutiset | palaa etusivulle