Suomeksi | På svenska | In English | Palaute | HallintaUutiset


Kauko Koistinen lähtee hakemaan neljättätoista SM-parikultaansa

Kauko pitää kultamitalin uusimisen mahdollisuuksiaan kuitenkin pieninä. (2019-03-15 10:53:47)

Kauko Koistinen - voittajan hymyKauko Koistinen on voittanut SM-parikultaa jo 13 kertaa. Parinsa Clas Nybergin kanssa voittoja on saavutettu yhdessä yhdeksän kappaletta. Kauko kuitenkin uskoo, että tänävuonna voitto olisi yllätys. ”Olemme pelanneet tätä systeemiä yhdessä viimeksi viimevuoden kisassa. Se näkyy varmasti tuloksessa.” Systeemilukeminen alkaa vasta nyt kun hän on juuri palannut Moskovasta pelaamasta. ”Ja sitten heti maanantaina taas uusi systeemiluku, kun partneri taas vaihtuu Vesaan (Fagerlund), kun lähden keskiviikkona Jenkkeihin.”

Kaukon bridgenpeluu painottuu tällä hetkellä kansainvälisiin kilpailuihin ja tästä syystä hän ehtii pelaamaan Suomessa valitettavan vähän. ”Motivaatio on SM-kilpailuissa silti kohdillaan. "Tottakai haluan voittaa.” Systeemien vaihtuminen eri partnereiden välillä kuitenkin välillä rassaa jo ”vanhan miehen muistia.”

Kaukolla on SM-parikilpailun kolmentoista kullan lisäksi kahdeksan hopeaa ja kolme pronssia. Aika läjä mitaleita. Uskoakseni kukaan vastustaja ei pidä Koistinen-Nybergiä ihan mitättömänä vastuksena. Kauko pohdiskelee oman pelaamisensa vahvuuksia ja heikkouksia, muttei ihan heti osaa sanoa mikä olisi selkein vahvuus. Heikkoudeksi hän kaivaa tarjoamisen. Kauko on pelipiireissä aika pidetty mies. Harva noin selvästi lajiaan hallitseva on pystynyt pitämään itsensä mukavan miehen maineessa. Kauko toteaa, että se todennäköisesti johtuu siitä, että hän yhä opettaa paljon ja muutenkin tekemisissä myös aloittelevien pelaajien kanssa- Se pitää perspektiivin laajana.

K.K.
Pitkälle bridgeuralle mahtuu tietysti menestyksen lisäksi myös kirveleviä tappioita. Jotain Suomen kaikkien aikojen menestyneimmästä bridgenpelaajasta kertoo se, että kysyessäni kirvelevintä tappiota, tulee hänelle ensiksi mieleen mieluisin tappio. Mieluisin tappio oli, kun Antti Aimala ja Vesa Fagerlund nuorina pelaajina voittivat 2016 SM-parikilpailun meidän (Kaukon ja Clasin) jäädessä toiseksi. Kauko taitaa kuulua niihin pelaajiin, jotka kääntävät tappiot voitoiksi. ”Oli niitä kirveleviä tappiota nuorempana enemmänkin, kun vielä oli kovempi kilpailu mm. SM-joukkiksessa.” Turun EM-kilpailujoukkueesta ulosjääminen otti myös koville. Ihan tuoretta kovin kirvelevää tappiota ei hän ainakaan myönnä olevan.

Maailmalla on bridgessä ollut kovasti esillä Geir Helgemon kilpailukielto hänen jäätyään kiinni kiellettyjen aineiden käytöstä. Kauko on sitä mieltä, ettei bridgessä suoritusta voi juurikaan parantaa millään aineilla. ”Jättää ne iltakonjakit vähän vähemmälle ja nukkuu hieman paremmin, niin sillä saa suuremman eron kuin millään lääkkeillä.” Huijaaminen on bridgessä Kaukon mielestä paljon merkittävämmässä roolissa, jos mietitään kiellettyjä tapoja menestyä paremmin.

Eri lääkeaineiden käytön (positiivisista) vaikutuksista ei ole mitään tutkimuksia bridgessä. Bridge kuitenkin kuuluu Wadan alaisiin lajeihin ja meidän kv-kilpailuissamme (myös kansallisissa arvokilpailuissa) on voimassa antidoping-säännöstö. Pelaajilta vaaditaan, että mikäli heillä on lääkärin määräämänä käytössä jotakin kiellettyä ainetta, tulee siitä olla tieto ennakkoon kilpailun järjestäjällä. Bridgen tulisi lajina tehdä töitä sen eteen, että meitä koskeva doping-säännöstö saataisiin sellaiselle tasolle, että meidän, keskimääräistä urheilijaa korkeampi, keski-ikä huomioitaisiin säädöksissä. Myös lajin erikoisluonne tulisi huomioida. Se, että jollain kielletyillä aineilla voisi parantaa suoritustaan pitkissä kilpailuissa, on kuitenkin erittäin todennäköistä. Ja vaikka tämä filunkipeli koskisikin vain hyvin pientä marginaalia, niin usein juuri huippupelaajat kuuluvat siihen marginaaliin ja siellä ne marginaalit ovat pieniä, kuten olemme huijaustapauksissa todenneet. Sekä huijaus-, että doping asioissa on siis kovasi tekemistä lajimme kattojärjestöillä. Säännöt ja käytänteet on saatava kuntoon ja uskottaviksi.

Pelipöydässä
Viikonlopun SM-parikilpailussa ei dopingia käytetä(!). Kauko Koistinen veikkaa, että tänä vuonna kilpailun voiton vievät Vesa Fagerlund ja Arttu Karhulahti. Ilmeisesti hän on sitä mieltä, että voiton kerroin on vieläpä varsin matala. Hopealle hän veikkaa ”Armosta, kun kerran pääsivät mukaan.” varapaikalta finaaliin nousseita Antti Aimalaa ja Oskari Koivua. Pronssisen mitalin hän sentään uskoo kuitenkin tulevan hänelle ja Clasille. ”Niitä minulla on vähiten ja niin on Clasillakin. Mustana hevosena mitaleilla voivat olla Ahonen-Vänni.”

SM-parikilpailusta tehdään BBO-lähetystä näillä näkymin kolmesta pöydästä, joten ne, jotka eivät osallistu kilpailuun, voivat seurata Kaukoa ja Kaukon suosikkeja vallan kattavasti. Lauantaina pelit alkavat yhdeltätoista.

Kilpailunjohtajana toimii Kati Sandström ja BBO:n lähetystiiminä Maria Myllärin johdolla Aarne Koivu, Aapo Nieminen ja Karri Kupari.

Kilpailujen aikataulu löytyy täältä.

Tuloksia voi seurata täällä.

Onnea Kaukolle ja meille muillekin viikonlopun koitokseen!

- Hulda Ahonen -

Hulda AhonenNäytä kaikki uutiset | palaa etusivulle