Suomeksi | PÃ¥ svenska | In English | Palaute | Hallinta



Uutiset


Bridgen parikilpailun aluemestaruudet pelataan neljällä paikkakunnalla lauantaina 10.10.

Aluemestaruudet ovat samalla karsinta 21.-22.11. pelattavaan SM-parifinaaliin (2020-09-25 15:29:01)

SM-parikilpailu alkaa alueiden mestaruuksilla 10.10.



Helsinki, Oulu, Jyväskylä ja Somero.

Valitse mieleinen pelipaikkasi ja ilmoittaudu mukaan kilpailemaan aluemestaruuksista ja suomenmestaruudesta bridgen parikilpailussa.

EDIT 8.10.: HUOM -- Muutoksia finaalioikeuksiin jne. kts. hallituksen päätös.

Parikilpailu on Suomessa suosituin, tai ainakin pelatuin pelimuoto. Monella kerholla ei muuta pelatakaan. Parikilpailun taktiikat poikkeavat varsin paljon joukkuekilpailun taktiikoista. Parikilpailuissa otetaan riskejä, arvioidaan sitä mitä muut pelaavat ja yritetään saada aikaiseksi pieni ero omaksi eduksi muihin verrattuna.

Päätin kysellä vähän vinkkejä ja ajatuksia parikilpailupelaamisesta Suomen huipuilta, ja ketkäpä siihen paremmin sopisivat kuin viimevuoden mestarit: Kauko Koistinen ja Clas Nyberg. Herroilla löytyy mestaruuksia sen verran, että heidät voi varmasti nimetä parikilpailun huippuasiantuntijoiksi Suomessa.

Soittaessani Kaukolle, hän oli automatkalla kohti lomaviikonloppua Kolilla. Clas taas keskeytti haastattelun takia hetkeksi työpäivänsä Vaasassa.

Kyselin heiltä mitä parikilpailu noin yleensä on ja paria vinkkiä meille vähemmän asiantuntijoille.
” Parikisa on paljon raskaampaa kuin joukkis. Joka jaossa on pohdittava. Jokainen tikki on tärkeä, kun taas joukkuekilpailussa ison osan ajasta voi pelata paljon rennommin.” – toteaa Kauko.

Mitä mietit pelinviejänä, kun saat lähdön ja pöydän näkyviin SM-parikilpailun finaalissa?

”Onko sitoumus normaali ja pelaavatko muut samaa. Parikilpailussa vastustaja istuu toisissa pöydissä minun paikallani. Jos sitoumus on normaali, pitää pelata riskillä ja jos sitoumus on erityisen hyvä, ei riskeerata.”

Kauko Koistinen pelipöydässä.



Miten olet oppinut arvioimaan toisten pöytien sitoumuksia?

” Njaa, pitää osata olettaa. Yksinkertainen esimerkki on, että jos teillä on yhteensä 26 pistettä ja tasaiset kädet, voit olettaa, että kaikki pelaavat 3NT.”

Kummasta pidät enemmän pari- vai joukkuekilpailusta Kauko?

” Ne ovat kaksi eri lajia. Pidän molemmista, tosin eri tavalla. Parikilpailussa on enemmän ulottuvuuksia, se on hauskempaa. Ja joukkis taas on ainoaa oikeaa bridgeä - väittävät.”

Entäpä vastustajan yleisimmät virheet parikilpailussa?

”Yleensä ottaen keskinkertaisen pelaajan yleisin virhe on feilure to count – ei osata ottaa vastaan kaikkea informaatiota mitä jaossa on tarjolla.”

Tämän voin itse ainakin allekirjoittaa – kuinka usein sitä onkaan unohtanut, että joku kahdensi tai ettei joku ollut tarjonnut, ja sitten vetää siitä tarvittavat johtopäätökset.

Clas Nyberg laskennassa EM-kilpailuissa



Clasin mielestä parikilpailussa pitää olla sopivan röyhkeä. ”Jos et koskaan ota mitään riskejä, et pärjää.”

Kummasta pidät enemmän pari, vai joukkuekilpailusta?

”Mukavampaa on joukkuekilpailu hyvässä joukkueessa. Parikilpailu taas on usein hauskaa. Silloin kun ei ole yhtään myötätuulta, voi parikilpailu kuitenkin olla aika raskasta.”

Clasilla on selvästi paljon ajatuksia, kun lähtökortti ja pöytä tulevat parifinaalissa näkyviin hänen ollessa pelinviejänä. Ottaen huomioon, että hän pelaa varsin nopeasti, on osa ajatustyöstä varmaankin automatisoitunut.

”Ensin mietin kuinka paljon olemme tällä kertaa ylitarjonneet.” Nauraa Clas. ”Jos arvioin, että vain 0-2 muuta on samassa sitoumuksessa, on pelaaminen helppoa, peli pitää saada kotiin. ”

Mistä tiedät mitä muut pelaavat?

” Arvioin. Jos on vajaa puolet pakan pinnoista, ja on tarjottu täyspeli, niin ihan kaikki ei sitä tarjoa. Lisäksi, jos sitoumus näyttää ihan toivottomalta, voi miettiä mikä kotipeli vastustajalla voisi olla tässä ja mitoittaa piedit sen mukaan. ”

Pelkästään perusarviointi ei riitä, vaan myös kilpailun vaihe ja tilanne vaikuttaa Clasin pelinvienteihin.

”Vielä jos näkee, että sitoumus on normaali 3NT, niin silloin pelityyli riippuu tilanteesta. Missä vaiheessa kilpailua ja millaisessa tilanteessa olemme? Tarvitaanko pinnoja? Normaalisti parikisassa otetaan normaalisitoumuksessa vähän riskejä, mutta pitää huomioida monta asiaa. Myös mikäli näkee, että vastustaja on ollut ilkeä (hyvä lähtökortti ja puolustus) joutuu ottamaan enemmän riskejä. Tietysti, jos vastustajan lähtökortti on ollut epäonnekas, ei silloin riskinotto ole välttämättä tarpeen.”

Mitkä ovat vastustajan yleisimmät virheet parikilpailussa?

” Erityisesti minua ja Kaukoa vastaan vastustajien yleisimmät kaksi virhettä ovat;
tarjoavat liian vähän, tai yrittävät jotain ihmeellistä. Normaalipelillä usein tulee normaaleja tuloksia.”

Näin pohdiskelivat viimevuoden parimestarit. Heillä on suora oikeus osallistua finaaliin, joten heitä ei nähdä aluemestaruuskilpailuissa.

Toivottavasti näemme kuitenkin paljon pelaajia kokeilemassa parikilpailutaktiikoitaan kaikilla alueilla. Mikäli ette jostain syystä voi osallistua Helsingissä pelattavaan finaaliin (21.-22.11.), voi siitä mainita jo ilmoittautuessa.

Viimeaikaiset kilpailut ovat olleet varsin hyvätunnelmaisia, joten odotan aluemestaruuksienkin olevan kilpailullisuuden lisäksi myös sosiaalisesti antoisia.

Muistutan pelaajia tässä vielä siitä, että nykytilanteessa tulee osallistujien huomioida koronapandemian aiheuttamat erityisohjeet.

Tervetuloa pelaamaan!

- Hulda Nyberg -

Päivitetty 8.10. alkuosan linkillä hallituksen päätökseen finaalin ja aluemestaruuksien peluutuksista, mikäli alle 36 paria ilmoittautuu mukaan aluemestaruuksin.
-H.N.-





SM-parikilpailu alkaa alueiden mestaruuksilla 10.10.

Näytä kaikki uutiset | palaa etusivulle