Suomeksi | På svenska | In English | Palaute | Hallinta



Uutiset


Suomen Bridgeliitto onnittelee lämpimästi: Mauri Maunula 100 vuotta!

(2021-06-01 16:16:00)

Suomen Bridgeliitto onnittelee lämpimästi
Ilmavoimien ikikadeeria ja kadettiupseeria
Mauri Maunulaa merkkipäivänään 2.6.2021


Mauri Maunula täyttää 100 vuotta 2.6.2021



Mauri Maunula syntyi 2. kesäkuuta 1921 toisena poikana isänmaalliseen ja uskonnolliseen perheeseen. Lapsuusvuotensa hän vietti Töölössä, Temppelikallion juurella. Kansakoulun jälkeen Maunula pääsi Helsingin Koelyseoon, joka nykyisin tunnetaan nimellä Töölön yhteislyseo. Oppikoulu kesti kuusi vuotta.
Liikunnalliset aktiviteetit täyttivät Maunulan nuoruuden päivät. Lajeja oli useita. Tenniksen peluun hän aloitti 15-vuotiaana ja ennen sotavuosia harrastuksiin kuului myös jalkapallo, jääpallo ja jääkiekko. Keväällä 1939 Kolilla järjestettyihin pujottelun ja syöksylaskun SM-kilpailuihin Mauri osallistui 17-vuotiaana nuorukaisena.

Ennen talvisodan syttymistä Maunula liittyi Suojeluskunnan poikaosastoon ja hieman myöhemmin Helsingin Tykistösuojeluskuntaan. Koulunkäynti keskeytyi loppuvuodesta 1939, minkä jälkeen Maunula toimi Suojeluskunnassa kokopäiväisesti. Kipinä lentokoneisiin oli syttynyt jo kansakouluaikoina ja syksyllä 1939 Maunula anoi vapaaehtoisena Ilmavoimien ohjaajakurssille. Talvisodan päättymispäivänä Maunula sai kirjeen Ilmasotakoulusta Kauhavalta, jossa ilmoitettiin, että hänet oli hyväksytty psykofysiologiseen tarkastukseen. Lentokoulutus alkoi Kauhavalla huhtikuussa 1940. Maunula palveli tiedustelu- ja hävittäjälentäjänä jatko- ja Lapin sodassa. Sotatoimialueella hän lensi yhteensä 69 lentoa.

Sulkavan soutujen 10. kerta toi soutuneuvoksen tittelin.



Uudenvuodenpäivänä 1942 Maunula ilmoittautui asemapaikkaansa Äänislinnaan majuri Kyösti Kurimolle. Majurin ensimmäisiä kysymyksiä oli: "Pelaako Vänrikki skruuvia?" Kun vastaus oli kieltävä, seurasi jatkokysymys: "Entä muita korttipelejä?" Maunulan vastattua tähän myöntävästi majuri ilmoitti: "Vänrikki tulee sitten ylihuomenna minun huoneeseeni pelaamaan!" Jatkosodan aikana skruuvi oli ilmavoimissa ajanviete numero yksi.

Kesällä 1944 Mauri Maunula pelasti tietämättään aseveljensä Lasse Hattisen hengen aivan viime hetkellä ja hieman erikoisella tavalla. Tästä tapauksesta kerrotaan tarkemmin Ilta-Sanomien taltioimassa videohaastattelussa, joka on kuunneltavissa Ilta-Sanomien [a=www.is.fi/aihe/100-tarinaasodasta/]verkkosivulla[/a].

Pelaamassa - kieli keskellä suuta.




Kapteeniksi Maunula ylennettiin syyskuussa 1947. Lentomäärät sodanjälkeisissä Ilmavoimissa olivat kuitenkin niin vähäiset, että hän hakeutui Aero Oy:n lentoperämieskurssille loppuvuodesta 1947. Palvelusura Ilmavoimissa päättyi vuonna 1948. Maunula lensi perämiehenä DC kolmosella ja 1951 hän aloitti koulutuksen lentokapteeniksi. Mieleenpainuvin lento tapahtui vuonna 1951, kun marsalkka Mannerheimin arkku noudettiin Genevestä Suomeen. Tasavallan presidentti Urho Kekkosen lentokapteenina Maunula toimi kolmella valtiovierailulennolla sekä kahdesti yksityismatkoilla.

[3]
Skruuvin pelaaminen jatkui myös siviiliin siirtymisen jälkeen ja useimmiten pelikavereina olivat reservin lentäjät. 1950-luvulla bridge tuli kuvaan mukaan ja Mauri innostui tästä uudesta pelistä vaimonsa Heljän kanssa. Työkiireiden vuoksi bridge jäi kuitenkin vähälle ja vasta eläkkeelle jäämisen jälkeen hän aloitti pelaamisen uudelleen. Kerhotasolla partnerina oli useimmiten Heljä-vaimo, mutta senioreiden SM-parikilpailuissa Maunula pelasi menestyksellisesti Pertti Louhimiehen kanssa. Pari voitti SM-kultaa vuonna 2003. Vuodesta 2014 lähtien Mauri on osallistunut senioreiden SM-parikilpailuun poikansa Riston kanssa. Aivan viime vuosiin asti Maunula on toiminut myös pelinjohtajana Kampin palvelutalon kerhokilpailuissa.

Koko kansan tietoisuuteen Maunula pääsi itsenäisyyspäivän vastaanotolla Presidentinlinnassa 2018. Hän kysyi presidentti Sauli Niinistöltä, saako hän lainata rouva Jenni Haukiota hetkeksi. Yli miljoona televisionkatsojaa sai todistaa, kun hän lauloi sodanaikaisen balladin "Äänisen aallot" rouva Haukiolle. Palkinnoksi saamaa halausta Maunula ei tule sanojensa mukaan unohtamaan!


Janne Seppälä
Suomen Bridgeliiton hallituksen puheenjohtaja

Hulda Nyberg
Suomen Bridgeliiton toiminnanjohtaja

Suomen Bridgeliiton hallitus



Mauri Maunula täyttää 100 vuotta 2.6.2021
Sulkavan soutujen 10. kerta toi soutuneuvoksen tittelin.
Pelaamassa - kieli keskellä suuta.

Näytä kaikki uutiset | palaa etusivulle