Suomeksi | På svenska | In English | Palaute | HallintaUutiset


Ruotsin Örebrossa alkaa tiistaina PM-kilpailut

Suomen naiset lähtevät kilpailuun ennakkosuosikkeina (2023-05-27 13:29:06)

Suomen naisten joukkue PM 2023


Örebron PM-kilpailut pelataan poikkeuksellisesti keskellä viikkoa (tiistaista torstaihin), sillä EBL siirsi tylysti avoimet EM-kilpailut Pm-kilpailujen päälle. NBU (Nordic Bridge Union) ei voinut muuta kuin sopeutua tilanteeseen ja ilman parempaa ratkaisua kilpailut päätettiin aikaistaa samalle viikolle. Kuten muutkin tapahtuma, tarvitsee PM-kilpailuihinkin tilat varata jo ajoissa ja esimerkiksi edellinen viikonloppu ei ollut enää tilojen osalta mahdollinen.
Ruotsin liitto halusi myös yhdistää aikuisten luokkien ja junioreiden kilpailut ja näin ollen junioreiden kilpailut pelataan samanaikaisesti. Hankala ajankohta opiskelu- ja työpaikkojen kevätkiireiden kannalta vei varmasti osallistujia junioriluokista. Suomelta osallistuu alle 26-vuotiaiden joukkue.
Viimevuonna Kuopiossa järjestetyissä PM-kilpailuissa suomen naisjoukkue otti upeasti kultaa, ja näin ollen lähtee todennäköisesti ensimmäistä kertaa ennakkosuosikin paikalta tuleviin PM-kilpailuihin.

Pia Erkkilän kapteenoima joukkue on säilynyt ennallaan ja joukkueessa pelaavat kolme pitkään yhdessä pelannutta paria:
Pia Erkkilä ja Raija Tuomi, Elina Laukkanen ja Mirja Mäntylä, sekä Meri Korhonen ja Anni Mäkelä.

Naisten sarjassa osallistujajoukkueet eivät kaikilta mailta ole ehkä aivan kovinta kärkeä, sillä esimerkiksi Ruotsilta kirkkaimmat tähdet puuttuvat kokoonpanosta. Toisaalta Islanti ja Tanska on mukana selvästi parhailla pelaajillaan. Syynä huippujen puutteeseen voi arvata alkavan avoimen mixed-EM-kilpailun.

Kyselin hieman tunnelmia yhdeltä joukkueen kulmakivistä, Elina Laukkaselta, joka ehti pikaisesti työkiireiden välissä vastailemaan kysymyksiini.

Elina Laukkanen tositoimissa Kuopiossa 2022


Elina ei ihan niin vahvana koe ennakkosuosikin asemaa, tietoisena siitä, että PM-tasolla kaikki joukkueet ovat kovia. Henkilökohtainen tavoite on mitali, mutta kultaisen uusiminen olisi tietysti mukavaa.

Ennakkosuosikin paineita hän ei usko joukkueella olevan, vaan luottaa, että kaikki parit pystyvät keskittymään pelaamiseen.
Joukkue on harjoitellut säännöllisesti, mutta muut kiireet ovat vähentäneet määriä Ellun mielestä hieman liian vähäisiksi. Joukkueen vahvuutena on hänen mielestään pitkät partnershipit jotka ovat jo kokeneet paljon yhdessä. ”Eiköhän se hieman korvaa puuttuvaa harjoittelua!”
Peluutuksen Elina uskoo olevan kohtuullisen tasainen, mitään suunnitelmaa ei ole vielä tehty. ”Tai ainakaan minä en sellaista ole saanut” Elina toteaa ja naurahtaa. Tarvittaessa kapteeni tekee muutoksia pelimääriin päivän kunnon mukaan. Joukkueen tunnelma ja henki on hyvä, joten Elina lähteekin kilpailuun hyvillä mielin.

Pahimmaksi vastukseksi Ellu nostaa hieman yllättäen Islannin joukkueen. Heidän pelityylinsä on niin arvaamaton, että siihen on välillä hankala suhtautua. Ruotsin joukkueet pelaavat varsin helposti ymmärrettävää peliä, joten vaikka he ovatkin kovia, on pelaaminen kuitenkin jotenkin rennompaa. Hän nostaa esiin myös norjalaiset naiset, joiden tarjoaminen on erittäin kovaa ja tietysti välillä onnistuu.
Elina odottaa Ruotsilta hyvin järjestettyjä kilpailuja.

BBO:ssa tullaan varmasti näkemään Suomen naisten otteita ja Elina toivookin, että kannustusviestejä ja tukea lähetetään joukkueelle!
Elinan veikkaus mitalikolmikoksi on: Suomi, Ruotsi ja Norja.

Suomen avoin joukkue PM 2023


Avoimessa luokassa Suomelta pelaa viisihenkinen joukkue, joista neljä on varsinaisia kehäkettuja, kun taas yksi on ensimmäistä kertaa mukana PM-tasolla. Joukkueessa pelaavat:
Kauko Koistinen (kapteeni), Vesa Fagerlund, Jari Salonen, Clas Nyberg ja Jouni Juuri-Oja.
Kuopion kotikilpailuissa Suomi jäi kilpailun viidenneksi ja nyt kokoonpanossa onkin tuntuvia muutoksia. Viimekertaisesta joukkueesta jäljellä ovat vain Clas ja Kauko.

Jos naisten joukkueissa osassa on hieman himmeämpiä tähtiä, niin samoin ei ole laita avoimessa luokassa. Kaikkien joukkueet ovat todella iskukykyisiä. Joukkueemme saa todella yltää parhaaseensa tavoittaakseen mitalin. Tosin, kuten PM-tasolla aina, ei voittokaan ole mahdoton. Onhan mukana kolme pelaajaa siitä joukkueesta, joka aikanaan (2007) voitti Suomen toistaiseksi ainoan avoimen luokan PM kullan.
Koska joukkueessa on mukana ensikertalainen, päätin tietysti kysellä hänen tunnelmiaan ennen turnausta. Jari Salonen, koska en muuta vaihtoehtoa antanut, vastasi kysymyksiini kotoaan Helsingistä.

Jari on selväsi innoissaan kilpailusta ja joukkueesta. ”Joukkueen tunnelma on ***in hyvä!” – hän intoilee. Kuulemma sen lisäksi, että joukkuetoverit ovat mestaripelaajia, niin he ovat myös todella hyviä tyyppejä. Huumori ja naljailu kukkii ja yhdessä on kivaa olla.
Joukkue juuri pelasi viidestään SM-joukkuekilpailun ja lopulta voitti varsin selvästi. Erityisen hyvää oli tasainen suorittaminen.
Jari pelaa pääosin Kaukon kanssa ja he ovatkin harjoitelleet sekä verkossa että kasvokkain. Kaukosta Jarilla on vain hyvää sanottavaa; ” Kauko opettaa ja neuvoo eikä hermostu, vaikka syytä olisikin! ”Se ei ole aina bridgenpelaajilla niin sanottua.” Jari nauraa. Silloin kun Kauko huilaa Jari pelaa Vesan kanssa. Kapteenina Kauko päättää peluutuksen. Jari toivoo, että joukkue pysyy terveenä ja pelikuntoisena koko kilpailun ajan, jotta peluutus voidaan tehdä pelillisin kriteerein.

Kysyttäessä, miten joukkue sai alkunsa, Jari menee ajassa taakse koronavuosien jälkeisiin EM-kilpailuihin. ”Kaukon kanssa oli ollut puhetta, että jotain pelattaisiin ja liiton jättäessä EM-kilpailujen tukemisen taloudellisista syistä väliin, harkitsimme joukkueen kokoamista sinne. Aikataulu ei kuitenkaan sopinut ja asia jätettiin hautumaan. Kauko ehdotti PM-kilpailuun osallistumista ja päädyttiin kokoamaan joukkue ja aloitettiin harjoittelu.

Jari Salonen


Tavoitteista puhuttaessa Jari päätyy pohtimaan omaa tavoitetta siitä, että saisi keskityttyä hyvin peliin. ”Keskittyminen on todella tärkeää, hyvän pelin kulmakivi.” Viidellä pelaamisessa on omat haasteensa, kun pitää muistaa mitä pelata eri kavereiden kanssa, mutta lyhyessä kilpailussa Jari ei usko sen rasittavan liikaa.

BBO esiintymiseen Jari toivoo saman tavoitteen keskittymisestä toimivan. Mitään arvailuja avoimen luokan mitalisteista Jari ei uskalla heittää. Kannustus Suomesta on tervetullutta. Hän ei ole katsonut, eikä oikein seurannutkaan pohjoismaisia joukkueita, joten hän siirtää arvailut muulle joukkueelle.
Mitaliarvaukset tekee itseoikeutetusti Jouni Juuri-Oja, jossa hänelläkin menee pieni hetki pohtimiseen (hyviä on todellakin monia). Jouni veikkaa, että mitalistit ovat Ruotsi, Suomi ja Islanti – jossakin järjestyksessä.
Aikuisten sarjat aloittavat pelinsä jo tiistaina illalla ja pelit päättyvät torstaina. Saa nähdä tuleeko Suomeen aikuisten luokkien mitaleja, ja minkä värisiä.

PM KILPAILUJEN VERKKOSIVUT löytyvät täältä. Ylävalikoissa voi selata eri sivuja. Sieltä löytyvät mm. joukkueiden kokoonpanot ja systeemikortit.
Naisten sarjan tulokset tulevat tänne
Avoimen sarjan tulokset tulevat tänne.

Junnujen osalta kilpailu alkaa vasta keskiviikkona ja se pelataan kahdessa sarjassa, alle 26-vuotiaissa (4 joukkuetta) ja alle 21-vuotiaissa (3 joukkuetta + täytejoukkue Tanskan nuoret naiset).
Suomen joukkueessa (U26) pelaavat Oskari Koivu (kapteeni) - Hermanni Huhtamäki ja Aarne Koivu - Aapo Nieminen.
Nuorten sarjojen tulokset löytyvät täältä.

Kannustetaan yhdessä Suomen joukkueet huippumenestykseen!

PM-kilpailujen lisäksi Örebrossa kokoontuu myös NBU (Nordic Bridge Union) ja päätöksiä tehdään mm. tulevien PM-kilpailujen ajankohdista ja mahdollisesta seniorien luokasta, joka pelattaisiin RealBridge- alustalla. Kokous pidetään keskiviikkona. Suomesta kokoukseen osallistuvat luonnollisesti NBU:n puheenjohtaja Finn Wardi ja NBU sihteeri Hulda Nyberg.

Paikalla ollessani raportoin Örebron tunnelmia sekä liiton Facebookiin, että verkkosivuille!

- Hulda Nyberg –Suomen naisten joukkue PM 2023
Suomen avoin joukkue PM 2023

Näytä kaikki uutiset | palaa etusivulle