Nyheter
NBU:n kokouksessa päätettiin PM-kilpailuiden tulevaisuudesta ja annettiin moitteita EBL:lle
Keskiviikkona 31.5. pidetyssä kokouksessa oli rakentava tunnelma (2023-06-01 16:35:51)

NB kokous järjestettiin Örebrossa
Ruotsin Bridgeliiton tiloissa Örebrossa pidetyssä NBU:n virallisessa kokouksessa Ruotsi nosti jälleen kerran kasvokkain pelattavien PM-kilpailujen lopettamisen mahdollisuuden esiin. Kaikki muut paikallaolleet maat kuitenkin tukivat vahvasti kilpailujen jatkamista kasvokkain pelattavana sekä naisten, että avoimessa luokassa.
Ajankohdat ovat olleet agendalla ennenkin ja viimeisimmän EBL:n tekemän päällekkäinbuukkauksen jälkeen kokous päätti, että järjestäjämaa ehdottaa sopivaa ajankohtaa (vaikuttavina tekijöinä suuret kansainväliset ja NBU-maiden suuret tapahtumat, sekä edullinen majoitusmahdollisuus) ajoissa. Aikataulu tulee olla tiedossa vuotta ennen kilpailua. Seuraava kilpailunjärjestäjä on Islanti, joka rupeaa valmistelemaan vuoden 2025 kilpailujaan viipymättä.
Ruotsi uskoo parempien ajankohtien ja joustavuuden sopivan heille paremmin, joten on syytä uskoa, että PM-kilpailuissa on jatkossakin kuusi osallistujamaata.
Norjan liitto ehdotti, että senioreiden PM-kilpailu tuodaan takaisin, mutta järjestään RealBridge- alustalla. Esitys sai kaikkien kannatuksen ja Norja järjestää senioreiden RealBridge-PM-kilpailut vuonna 2024. Tapahtumasta tehdään jokavuotinen. Seuraavana järjestäjänä vuonna 2025 on Tanska.

Finn Wardi ja Hulda Nyberg osallistuivat NBU;n kokoukseen
Junioreiden PM-kilpailujen tulevaisuus puhutti. Kaikki näkivät tarpeellisena, että on tarpeellista järjestää nämä kilpailut kasvokkain. Eri kalenteriajankohtia pohdittiin kovasti. Myös junioriluokassa päädyttiin siihen, että järjestäjämaa ehdottaa parasta mahdollista ajankohtaa. Juniorikilpailujen rotaatio päätettiin säilyttää Norja – Tanska – Ruotsi jne., jotta matkakustannukset eivät karkaisi käsistä. Matkatuen toteuttaminen reunavaltioille (Suomi, Islanti ja Färsaaret) jätettiin vielä pohdintaan.
Lisäksi junioreiden osalta päätetiin palauttaa käyttöön myös Junior Trophy alkaen Norjassa 2025 järjestettävistä kilpailuista. Palkinnon jakamisen säännöt päätetään kilpailukohtaisesti, riippuen osallistuvista joukkueista.
Jotta junioreille olisi toimintaa myös parillisina vuosina, päätetiin järjestää lisäksi epävirallinen verkko-PM-kilpailu parillisina vuosina. Ensimmäisen verkkokilpailun järjestäjä (2024) jäi vielä auki.
Kilpailullisten päätösten lisäksi keskusteltiin eri liitoilla parhaillaan käynnissä olevista projekteista. Yksi ehkä Suomellekin varsin merkityksellinen projekti on todennäköisesti Ruotsin projekti, jossa nykyisen kilpailunjohto-ohjelman tilalle rakennetaan uutta ohjelmaa. Syynä tähän on se, että Ruter (nykyinen ohjelma, joka on käytössä laajalti myös Suomessa) on ns. vanhaa tekniikkaa ja sen päivittäminen käy jatkuvasti vaikeammaksi. Uusi ohjelma on pilottikokeilussa ja saamme kuulla Ruotsin edistymisestä asiassa.
NBU päätti myös lähettää virallisen allekirjoitetun kirjeen EBL:lle sen järjestämien kansainvälisten kilpailuiden ajankohtien ja järjestämispaikojen nykyitä huomattavasti aiemmasta julkaisemisesta. NBU vaatii, että pelipaikat ja päivämäärät on saatava tietoon vähinään vuotta ennen tapahtumaa. Kohtuullisen kovasanainen kirje saa toivottavasti EBL:n ottamaan koronapandemian aikaansaaman aikatauluviiveen vakavasti ja jatkossa saamme edes päivämäärät tietoon jotakuinkin ajoissa.
Kokous päätti elvyttää pohjoismaisten työntekijöiden yhteisen seminaarin, joka on jäänyt systä tai toisesta unholaan. Ruotsi rupeaa järjestämään tapaamista ja se on suunnitteilla vuoden 2024 alkuun. Paikkana on tuttu Falkenberg.
Päätösten lisäksi kokouksen tärkeä anti oli Pohjoismaiden bridgeliittojen vahva yhtenäisyydentunne ja halu toimia yhdessä bridgen parhaaksi.
Suomelta kokoukseen osallistui allekirjoittaneen lisäksi Finn Wardi, joka Suomen ollessa NBU:n puheenjohtajamaa toimii NBU:n puheenjohtajana.
Pohjoismainen yhteistyö on Suomelle todella tärkeää, sillä pienenä naapurina saamme usein hyötyä suurempien projekteista, kuten koulutusmateriaaleista ja kilpailunjohto-ohjelmista.
- Hulda Nyberg –