Suomeksi | På svenska | In English | Palaute | HallintaUutiset


MM-kisat edenneet pudotuspeleihin

Pohjoismaiset joukkueet ovat yhä mukana. (2011-10-24 01:46:17)

Bridgen maailmanmestaruuskisat ovat edenneet pudotuspelivaiheeseen, joka alkoi sunnuntaina semifinaalien ensimmäisellä pelipäivällä. Pudotuspelejä - samoin kuin jo alkupelejä - voi seurata tulospalvelun ja perinteisempien raamalähetyksen ohella myös suorana TV-lähetyksenä, jota tekee oikea kameraryhmä. Suoraa videokuvaa ja selostusta voi seurata kisajärjestäjien 40th World Bridge Championships-sivuilla (Virtual Stadium).

Alkukierroksien kahdeksan parasta kussakin sarjassa pääsi jatkoon, mukana kaikki pohjoismaalaisjoukkueet. Avoimessa sarjassa sekä Ruotsin että Islannin jatkopelipaikka vaati taistelua. Ruotsin viimeisestä alkusarjaottelusta Uutta-Seelantia vastaan on kuvausta artikkelin lopussa.

Sääntöjen mukaan alkukierrosten neljä parasta sai järjestyksessä valita sijoille 5. - 8. tulleista mieleisensä vastustajan neljännesfinaaliin. Alkusarjan keskinäisen ottelun perusteella kumpi tahansa joukkue saattoi saada jonkin verran etumatkaa (carry-over) neljännesfinaaliotteluun.

Naisten Venice Cupissa ottelupareiksi (ja alkupisteiksi) tulivat seuraavat: USA 2 - Indonesia (USA 2 + 16 IMP), USA 1 - Hollanti (USA 1 + 16), Englanti - Ruotsi (Englanti + 4) ja Kiina - Ranska (Ranska + 4). Tässä vaiheessa myös valittiin mahdollinen semifinaalivastustaja. USA 2 ja Indonesia valitsivat puolivälierävastustajaksi voittajan Englanti - Ruotsi -ottelusta. Tosin mikäli USA:n molemmat joukkueet pääsevät semifinaaliin, kisojen sääntöjen mukaan heidän on kohdattava. Sama sääntö pätee myös seniorien ja avoimen sarjan semifinaaleissa.

Senior Bowlin pudotuspelijoukkueet valikoituivat seuraavasti: Ranska - Saksa (Saksa + 2 IMP), Puola - Australia (Puola + 16), USA 2 - Indonesia (USA 2 + 5,5) ja Tanska - USA 1 (Tanska + 14,5). Ranska - Saksa -ottelun voittaja kohtaa semifinaalissa Tanskan tai USA 1:n.

Avoimen sarjan Bermuda Bowlissa ottelupareiksi tulivat seuraavat: Italia - Kiina (Kiina + 0,3 IMP), Hollanti - Islanti (Hollanti + 14), USA 2 - Ruotsi (Ruotsi + 3,3) ja Israel - USA 1 (Israel + 2). Italia - Kiina -ottelun voittaja kohtaa semifinaalissa USA 2 - Ruotsi -ottelun voittajan.

Neljännes- ja semifinaaleissa pelataan 96 jakoa kummassakin, kun taas finaali on 128 jaon mittainen. Neljännesfinaalien ensimmäinen puolikas pelattiin sunnuntain aikana. Venice Cupissa ottelut olivat tasaisia: USA 2 johti Indonesiaa IMP:ein 118 - 94 ja Ruotsi Englantia 98 - 96. Hollanti oli jäänyt hieman jälkeen USA 1:stä IMP:ein 92 - 113. Ranska - Kiina ottelussa eroa oli vain carry-overin tuoman kolmannesosapisteen verran: Ranska 104,7 - Kiina 105 IMP:ia.

Senior Bowlissa Australia - Puola -ottelussa oli jo ratkaisun merkkejä, sillä Puola johti IMP:ein 70 - 168. USA 1 johti Tanskaa 109 - 93,5 ja USA 2 Indonesiaa 108,5 - 81. Saksa - Ranska oli tasaisehko IMP:ien ollessa 91 - 96.

Bermuda Bowlissa Italia johti Kiinaa IMP:ein 122 - 85,3, USA 2 Ruotsia 96 - 78,3 ja USA 1 Israelia 134 - 76, kun taas Islanti oli jäänyt selvästi Hollannista jälkeen, 44 - 154.


Ruotsi - Uusi-Seelanti ja Islanti - USA 2

Alkusarjassa Islanti oli ennen viimeistä otteluaan USA 2:ta vastaan sijalla kuusi. Viimeisestä ottelusta Islanti joutui tyytymään 12 ottelupisteeseen, mutta tämäkin riitti viimeiseen jatkopaikkaan 5,5 pisteen erolla yhdeksänneksi sijoittuneeseen Japaniin.

Ruotsin viimeinen vastustaja oli Uusi-Seelanti, joka oli kiinni jatkopaikassa. Ottelusta teki pohjoismaalaisittain erityisen mielenkiintoisen se, että etelämaalaisilla oli joukkueessaan norjalainen Geir-Olav "GeO" Tislevoll, joka asuu nykyään Uudessa-Seelannissa vaimonsa Faithin kanssa. Viimeisessä ottelussa GeO tosin ei ollut mukana pelaavassa kokoonpanossa.

Ruotsi aloitti ottelun vahvasti:

1.   ♠ A97       Avoin huone
North ♥ AK2 Fredin Newell Fallenius Reid
- ♦ KT96 1NT 2♥ 3♦ pas
♣ 852 3♠ pas 3NT
♠ 6542 ♠ T
♥ 6543 ♥ QT98 Suljettu huone
♦ Q7 ♦ AJ32 Cornell Nyström Bach Bertheau
♣ J64 ♣ KQT3 1NT pas 2♥ pas
♠ KQJ83 2♠ pas 3NT
♥ J7
♦ 854
♣ A9


Kummassakin pöydässä avattiin 1NT, joka ruotsalaisilla (Peter Fredin - Björn Fallenius) lupasi 14 - 16 arvokorttipistettä ja uusiseelantilaisilla (Michael Cornell - Ashley Bach) hyvästä 14:stä 17:ään. Uuden-Seelannin Peter Newell tarjosi väliin hieman erikoisen 2♥, joka lupasi hertan ja alavärin. Falleniuksen 3♦ oli siirto pataan ja Fredinin 3♠ kertoi minimit. Kun Fallenius ehdotti peliksi 3NT, päätti Fredin yrittää mieluummin 9:n kuin 10 tikin täyspeliä. Toisessa pöydässä nähtiin vastaava sarja ilman välitarjousta.

Idät lähtivät isolla ristillä. Fredrik Nyström myös jatkoi ristiä, eikä pelinviejällä ollut nahdollisuutta saada yhdeksää tikkiä. Avoimessa huoneessa puolustus sen sijaan erehtyi: ristirouvan jälkeen Newell käänsi herttakympin, mikä antoi ruotsalaisille kotipelitikin ja 10 IMP:tä.

2.   ♠ AJ62      Avoin huone
East ♥ K Fredin Newell Fallenius Reid
NS ♦ AJT8 pas pas 2♣
♣ AKQ5 dbl 3♥ 3NT pas
♠ KQ ♠ T983 5NT pas 6♦
♥ J9542 ♥ T873
♦ Q964 ♦ 5 Suljettu huone
♣ T7 ♣ 8432 Cornell Nyström Bach Bertheau
♠ 754 pas pas pas
♥ AQ6 2NT pas 3NT
♦ K732
♣ J96


Tässäkin jaossa uusiseelantilaiset tarjosivat aggressiivisesti, kun Martin Reid avasi 2♣, joka heidän systeemissään kertoo heikon käden ja herttaa sekä alavärin. Fredin kahdensi, Newell esti 3♥:lla ja Fallenius tarjosi 3NT. Fredin katsoi korttiensa riittävän slammiin ja tarjosi 5NT pyytäen partneria valitsemaan slammin. Falleniuksen 6♦ päätti tarjoussarjan.

Länsi lähti patakuninkaalla ja Fallenius määräsi pöydästä ässän. Hän ei nähnyt syytä pelata valttia mitenkään erikoisella tavalla vaan tuli käteen ruutuässällä, leikkasi valttia kympillä, otti herttakuninkaan, tuli käteen ristisotamiehellä, sakasi hertoille patoja ja lopulta maskasi valttia toistamiseen.

Toisessa pöydässä tarjoussarja oli suoraviivainen pas - 2NT - 3NT ilman häirintää. Cornell teki hyvin normaalin valinnan avaamalla 2NT vahvalla marmicilla, jossa oli singelton kuva. Slammi jäi kuitenkin tarjoamatta ja Ruotsin etumatka kasvoi 22 IMP:iin. Tulostaulukossa maat jakoivat tässä vaiheessa viimeisen jatkopaikkaan oikeuttavan sijan 8.

Seuraavassa jaossa Ruotsi sai 10 IMP:tä, kun molempien ollessa vaarassa Fredin - Fallenius pelasivat 4♥ kotiin ylitikillä, kun taas toisessa pöydässä Nyström - Bertheau saivat pelata 4♠, johon tuli vain yksi kahdennettu pieti. Viitosjaossa Uusi-Seelanti sai kavennusta:

5.   ♠ 52       
North ♥ AQJT
NS ♦ 98
♣ QJ752
♠ AKJ64 ♠ Q8
♥ 2 ♥ 943
♦ J52 ♦ AKT764
♣ KT63 ♣ A9
♠ T973
♥ K8765
♦ Q3
♣ 84


Suljetussa huoneessa Nyström avasi 2♦, joka heidän vahvan ristin systeemissään kieltää 4k ylävärin ja lupaa joko 6+♦ tai 5♦ ja 4♣ sekä 10 - 15 pistettä. Peter Bertheau tarjosi patansa ja ilmeisesti Nyström kertoi siihen jotakin tukea ja epäilystä herttapidosta tarjoamalla 3♥. Länsi katsoi tietojen perusteella 4♠ parhaaksi peliksi. Patatäyspeliin tuli 13 tikkiä.

Uusiseelantilaiset Reid - Newell pelasivat erikoista relesysteemiä, jossa 1♣ avattiin jo 14 pisteen kädellä ja avaukset 1♦ ja 1♥ olivat siirtotyylisiä luvaten enintään 13 pistettä ja vähintään 4k yhtä ylemmässä värissä. 1♠-avaus puolestaan kertoi joko ruutuja tai molemmat alavärit ja myös rajasi pisteet 13:een. Newell avasi siis 1♠ ja Reid aloitti pitkän relesarjan 1NT:lla.

Reid ei kertonut omista korteistaan mitään vaan ainoastaan kyseli partnerinsa kortteja - ensin jakautumaa, sitten kontrollien määrää ja lopulta ruutujen laatua. Hän sai selville 2-3-6-2-jakautuman, 5 kontrollia (ässä = 2 kontrollia ja kuningas = 1 kontrolli) sekä 2 huippukuvaa ruudussa. Tietojen valossa hän katsoi 6♦ yrittämisen arvoiseksi ja tarjosi sen.

Tässä vaiheessa sarja sai yllättävän käänteen, kun Fredin löysi kahdennuksen! Fallenius lähti herttaa Fredinin ässälle ja tämä käänsi ♣J:n. Pelinviejä ei kuitenkaan hämääntynyt kekseliäänä pelaajana tunnetun Fredinin kahdennuksesta vaan otti ristiässän jälkeen ♦AK:n ja 12 tikkiä.

Slammi tuotti Uudelle-Seelannille 11 IMP:ia, mutta nämä pisteet jäivät maan ainoiksi koko ottelussa. Ruotsi voitti ottelun ottelupistein 25 - 4 (58 - 11 IMP) ja nousi alkusarjan sijalle kuusi. Uusi-Seelanti puolestaan putosi sijalle 10 ja päätti pienelle maalle varsin hyvin sujuneen MM-urakkansa.

Näytä kaikki uutiset | palaa etusivulle