News
Ministeri Risikko kävi tutustumassa SBL:n toimintaan
(2014-01-23 11:28:49)

Ministeri Paula Risikko tutustumassa bridgen saloihin.
Sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko (Kok) kävi tutustumassa Suomen Bridgeliiton toimintaan Bridge Areenalla keskiviikkona 22.1. Vierailu oli hyvin epämuodollinen ja keskustelu oli avointa ja soljuvaa. Tapaamisen sysäyksenä oli ajatus kertoa bridgen eduista muistisairauksia estävänä harrastuksena.
Kuten niin monella muullakin oli ministeri Risikolla hyvin perienglantilainen kuva lajistamme. Sikaria pöllyttelevät ja konjakkia naukkailevat herrasmiehet ovat jääneet monen näkökannaksi bridgestä televisio-ohjelmien kautta. Lajin monipuolinen pelaajakunta sai ministerin kuitenkin ymmärtämään, ettei moisella käsityksellä ole nykysisen kilpabridgen kanssa mitään tekemistä.

SBL:n toiminnanjohtaja Hulda Ahonen ja ministeri Risik
Ministeriä olivat vastaanottamassa toiminnanjohtaja Hulda Ahonen ja SBL:n hallituksen jäsen Finn Wardi. SBL:n puheenjohtaja Jarmo Laakso joutui lähettämään ministerille vain terveisensä, sillä hän oli valitettavasti sairastunut juuri tapaamisen alla. Paikalla olivat myös liiton hallituksen jäsenet Riitta Jaakonaho ja Mauri Saastamoinen sekä lääketieteellistä kulmaa keskustelulle antamassa bridgeä pelaava lääketieteen professori Ranan Rimon.

SBL:n hallituksen jäsenet Finn Wardi ja Mauri Saastamoinen o
Ministeri tutustui liiton tiloihin ja tapasi liiton toimijoita. Kahvin nauttimisen yhteydessä keskusteltiin lajimme monista positiivisista vaikutuksista ihmiseen. Muistisairauksien estäjänä bridge on mitä mainioin laji. Aivojen aktiivinen käyttö on todistetusti suurimpia muistisairauksien estämiseen vaikuttavia tekijöitä. Bridgellä on lisäksi huomattava sosiaalisesti aktivoiva vaikutus. Sosiaalisen aspektin ja aivojen aktivoinnin yhteisvaikutuksen vuoksi bridgeä voidaan pitää täydellisenä ”dementiantorjuntalajina”.
Keskustelussa todettiin myös että lajin hyvät terveysvaikutukset eivät suinkaan jää tähän. Todella tärkeänä tekijänä ministeri piti myös harrastamisen syrjäytymistä estävää vaikutusta. Harvaa lajia voi harrastaa kehdosta hautaan saakka. Lajin edullisuus ja sopivuus kaikille, tekee siitä myös kaikille mahdollisen harrastaa.

Ranan Rimon antoi lääketieteen näkökulmaa keskustelulle.
Ministeri oli yhtä mieltä SBL:n edustajien kanssa siitä, että bridgeharrastus olisi saatava paremmin ihmisten tietoon ja sen hyviä puolia korostettava. Ministeri lupautuikin mielihyvin liiton kansainvälisen kilpailun Midsummer Bridgen suojelijaksi. Muitakin yhteistyömahdollisuuksia selvitetään.
Lopuksi ministeri Risikko tutustui peli-iltaan Bridge Areenalla. Pelin kulku ja laskenta olivat hänestä varsin mielenkiintoisia. Kuten kaikille lajia tuntemattomalle, se ettei sillä onko hyvät vai huonot kortit, ole mitään merkitystä, oli silmien avaaja. Kyse todellakin on taitolajista, jossa pelaajat ottavat toisistaan mittaa pelaamalla täysin samat kortit. B-55 kerhoilta jatkui vielä ministeri Risikon lähdettyä, mutta pelaajamme antoivat korkeatasoiselle vieraalle hyvän kuvan lajistamme kerhotasolla.

B-55 peli-ilta sai ministeritason vieraan.
Kaikki näkyvyys on lajimme etu. Harrastamisen aloittaminen ei ole aivan helppoa. Monelle peruskurssin yhdeksän käyntikertaa ovat suuri sitoutuminen. Kuitenkin kaikki panostaminen kannattaa. Harrastus kestää läpi eliniän ja uusia ystäviä ja kokemuksia arvostaa jokainen.
Hulda Ahonen
Toiminnanjohtaja, SBL